Mormors Apelsinkakor




De här kakorna har min mormor haft som tradition att baka varje jul så länge jag kan minnas.
Lite småbökiga att göra, men goda som attan - och de passar nog lika bra på sommaren som vid juletid!


Apelsinkakor (ca 30-40 st)

Mördeg
225g vetemjöl
1 liten tsk bakpulver
75g socker
150g margarin
1 äggula (spar vitan till mandelfyllningen)


Mandelfyllning
100g skållad och mald sötmandel
2 dl florsocker
1 äggvita
Rivet skal av en apelsin (eller 2 citroner eller 2 lime)


Gör så här:


Mördeg
Blanda alla ingredienserna och låt degen vila i kylskåp minst 30 min så är den lättare att kavla
Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en 10-15 cm bred och 20-30 cm lång remsa
Enklast att kavla är om man lägger degen mellan två bakplåtspapper.


Fyllning
Blanda ingredienserna och färga med hushållsfärg (gärna röd)
Dela i tre delar och rulla i längder ca 20-30 cm långa. Eventuellt är degen ganska kladdig, då går det bra att fördela den i en sträng längs mitten på mördegslängderna istället för att rulla.


Lägg en fyllningslängd på varje mördegslängd
Vik försiktigt över mördegen, den spricker gärna (går lättast om man tar hjälp av bakplåtspapper och rullar ungefär som man gör sushi)
Placera rullen på en remsa bakplåtspapper ca 15 cm bred och rulla denna 2 ganska lösa varv runt rullen

Grädda rullen inrullad i pappret i 200°C 15 min högst 18 min
Rulla försiktigt ut rullarna ur pappret och låt kallna



Dekor

Mormors:
Rör ut florsocker i lite vatten till en glasyr
Bred ovanpå rullarna och strö över hackad skållad mandel färgad med annan färg än fyllningen
Låt glasyren stelna och skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor

Min: Rör ut florsocker i lite vatten till en glasyr och färga med valfri hushållsfärg, gör gärna flera glasyrer i olika färger.
Häll glasyren i en plastpåse, knyt ihop och klipp upp ett litet hål i ena hörnet. Ringla glasyren(erna) över rullarna.

Låt glasyren stelna och skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor



Foto: Tina