Mumsigt rågbröd i perfekta portionsbitar



Just nu har jag galet mycket att göra - jobbar ca 6 dagar i veckan och ska förutom det hinna fixa och dona inför julen också, så bloggen och matlagandet har verkligen blivit lidande.

Men härom morgonen tog jag mig för med ytterligare ett brödbak - rågbitar. Hade inte testat att baka något liknande tidigare, men jag tyckte det lät gott så varför inte? De man köper i affären brukar ju vara supergoda! Dock mixtrade jag lite med receptet och ersatte 2 dl rågflingor med drygt 1 dl havregryn och 1 dl vetegroddar


Ingredienser till ca 16 st

50g smör eller margarin
50g jäst
5 dl mjölk
2 msk baksirap (funkar med vanlig sirap eller strösocker också - man tar vad man har)
½ msk salt
10 dl rågsikt
1 dl havregryn (drygt)
1 dl vetegroddar


Gör så här

Smula jästen i en bunke
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till häll det i bunken med jäst, rör tills jästen löser sig
Tillsätt sirap och salt, gryn och groddar, blanda och låt svälla lite
Tillsätt rågsikten och kör i matberedare ca 3 min tills degen ser jämn och smidig ut
Låt jäsa i bunken ca 30 min
Knåda degen smidig igen och kavla ut den på ett bakplåtspatter
Sätt ugnen på 225°C
Nagga degen och låt den jäsa ca 15 min, skär 16 rutor med kniv eller degskrapa
Låt degen jäsa ytterligare ca 15 min
Strö gärna över lite vetegroddar eller frön som dekoration
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 20 min


Tips: Bröden blir definitivt godare om de får "mogna" ett dygn innan man äter dem. Då framträder smakerna bättre än om de är nygräddade.
Testa att tillsätta linfrön, rågkross eller solrosfrön i degen, eller som dekoration ovanpå.



Foto: Tina

En kommentar publicerat i Bröd
Taggar: bröd, frukost, råg, vete