Gömd bakom ett berg av lussebullar!

Häromdagen hade jag min kanadensiska väninna på besök igen, och den här gången blev det lussebullsbak.
Eftersom vi hade två påsar jäst och tre påsar saffran lät det som en bra idé att baka en dubbel sats lussebullar!
Tyvärr protesterade min kära Kitchen Aid lite grann när vi försökte tvinga i den en deg bestående av 1L degspad och ca 2,5 kg vetemjöl. Det blev till att köra degen i två omgångar så att den stackaren inte skulle kollapsa!
Ca 70 lussebullar satt slutligen på köksbänken och doftade ljuvligt av saffran och nybakat bröd, och bara en plåt blev lite övergräddade eftersom jag glömde den i ugnen.
Senare på kvällen hittade jag Erik i soffan med en glöggmugg och lyckligt tuggande på en ljusgul bulle - högsta poäng alltså!

Så till receptet jag använde:


Till ca 35 lussebullar/katter behövs:

100g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 pkt (50g) jäst för söta degar
1½ dl vit sirap (alternativt strösocker)
½ tsk salt
2 dl (1 förp) Kesella lätt 1%
1-2 paket saffran á 0,5g (blir bättre med mer saffran)
17-19 dl vetemjöl 

1 ägg till pensling
russin (eller annan torkad frukt) till dekoration


Tror så här i efterhand att man kan tillsätta ett ägg i degen också, för att få lite saftigare bullar...



Gör så här:

Smält fettet i en kastrull
Mortla gärna saffran med lite strösocker för att få den mer finfördelad
Tillsätt mjölk och saffran till det smälta fettet, värm till ca 37 grader (eller varmare om man använder torrjäst)
Häll jästen i en bunke och slå över vätskan
Tillsätt sirap, salt och Kesella
Rör så allt blandas och tillsätt sedan mjölet lite i taget tills degen släpper från bunken.
Arbeta degen väl och llåt den sedan jäsa övertäckt i ca 40 min
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i 35 delar och forma lussekatter eller andra figurer (man kan annars göra en vanlig flätad längd om man vill). dekorera med russin, gojibär, eller annan torkad frukt/nötter efter smak.
Låt bullarna jäsa ca 30 min
Sätt ugnen på 225°C
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen 6-10 min tills de har fått lite färg 
OBS! för mycket färg ger torra och sega bullar, så håll koll!

Låt svalna och njut sedan av hembakat!