Äppelkaka!




Imorgon ska jag ha med fika till min förra arbetsplats, vilket ledde till dagens stora dilemma - vad sjutton man skulle baka...? Det är ju omöjligt att öppna en receptbok och bara välja EN sak!
Valet föll till slut på Äppelkaka (sockerkaka) och Chokladkakor.
Eftersom vi fortfarande har en halv burk av päronens äppelmos från förra årets kok så tyckte jag att det kunde vara praktiskt att testa att använda det istället för äppelbitar!
Med hjälp av en sprits med lång smal tyll gick det lätt att få ner äppelmoset i smeten i ett fint mönster (som på bilden).



Till en kaka behövs

125 g smör eller margarin
1½ dl socker
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 ägg

ca 1-2 dl äppelmos (eller 3-4 äpplen)
1 msk socker
1 tsk kanel


Gör så här

Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Tillsätt de torra ingredienserna
Tillsätt smält smör och mjölk

Smörj och mjöla en form
Häll smeten i formen och klicka eller spritsa ner äppelmoset i smeten (eller tryck ner äppelbitar)
Strö över socker och kanel
Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 min

Ät som den är eller med glass, grädde eller vaniljsås!