Dagens bakning

Återigen en riktigt huslig lördag! Imorgon ska jag hälsa på mina päron och då tycker jag att det kan vara passande att ta med lite hembakat bröd och kakor att bjuda på.
De får två rågsiktskakor och en rejäl sats havrekakor (en av pappas favoriter).




Gör så här

Ugn 225°C


Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vätskan, tillsätt resten av vätskan.
Tillsätt salt, sirap och ev. brödkryddor.
Blanda i rågsikten och arbeta samman till en deg.
Arbeta degen rejält, gärna i maskin eller knåda ordentligt för hand, minst fem minuter.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min
Knåda degen igen och dela den i fyra bitar
Forma varje bit till en bulle och lägg den på bakplåtspappersklädd plåt (2 bullar per plåt)
Platta ut bullarna till kakor ca 20 cm i diameter.
Om man vill kan man ta ut ett hål i mitten av kakan med kakmått eller ett glas (grädda den biten som en minibulle ca 5 min).
Nagga kakorna med brödnagg eller gaffel (visst blev mitt mönster snyggt?)
Låt dem jäsa ca 30 min (gärna på lite varmt ställe, tex ovanpå spisen)
Grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter.
Ta ut och låt svalna under bakduk.


Sedan kommer det viktigaste: Ät och njut!