Dagens bakning
De får två rågsiktskakor och en rejäl sats havrekakor (en av pappas favoriter).
Gör så här
Ugn 225°C
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vätskan, tillsätt resten av vätskan.
Tillsätt salt, sirap och ev. brödkryddor.
Blanda i rågsikten och arbeta samman till en deg.
Arbeta degen rejält, gärna i maskin eller knåda ordentligt för hand, minst fem minuter.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min
Knåda degen igen och dela den i fyra bitar
Forma varje bit till en bulle och lägg den på bakplåtspappersklädd plåt (2 bullar per plåt)
Platta ut bullarna till kakor ca 20 cm i diameter.
Om man vill kan man ta ut ett hål i mitten av kakan med kakmått eller ett glas (grädda den biten som en minibulle ca 5 min).
Nagga kakorna med brödnagg eller gaffel (visst blev mitt mönster snyggt?)
Låt dem jäsa ca 30 min (gärna på lite varmt ställe, tex ovanpå spisen)
Grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter.
Ta ut och låt svalna under bakduk.
Sedan kommer det viktigaste: Ät och njut!