Morgonscones mitt på eftermiddagen

Lite tradition hemma hos oss är att äta scones till helgfrukosten.
Självklart ackompanjeras detta av engelskt te, smör och marmelad.
Då det blev en lätt sen natt igår blev det inte frukost förrän vid tvåtiden, men vad gör väl det? Scones förgyller vilken tid på helgen som helst enligt mig!
Jag har helt gått ifrån de klassiska dagissconesen där man gör ett par platta saker som skåras och man sedan bryter itu när de är gräddade. De ser alltid misshandlade och fula ut. Istället tar jeg min inspiration från ett besök på Harrod's i London där jag drack afternoon tea och serverades underbart goda runda scones.
Så jag delar sconesdegen i bitar, rullar bollar som plattas till på plåten innan de gräddas 10 min - hur enkelt som helst och sconesen blir runda och fina! Vill man vara extra ambitiös kavlar man ut degen och tar ut sconesen med ett kakmått.
Genom att mixtra med storleken och andelen vete/graham så kan man anpassa godsakerna efter eget tycke och smak.


Recept

10 scones (ca 2 pers)

50g smör eller margarin
3,75 dl vetemjöl
1,25 dl grahamsmjöl
drygt ½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 225°C
Knåda samman smöret med alla torra ingredienser, tillsätt mjölken och knåda samman till en deg (för hand eller matberedare).
Dela degen i 10 bitar (färre om man vill ha större scones, man får prova sig fram)
Rulla varje bit till en bulle och platta till den, lägg på plåt med bakplåtspapper (se bilden nedan).


Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min




Skär upp sconesen och servera med te, smör, marmelad eller vad man nu vill ha.

Här har vi det färdiga resultatet upplagt i en fin korg med servett!



Och här har vi första portionen med min hemlagade Nektarinmarmelad