Pastasås med salami



Ikväll blev det en av mina signaturrätter, nämligen pastasås som blir klar medan pastan kokar!
Receptet varierar jag i oändlighet med de sorters kallskuret vi råkar ha hemma, så idag blev det salami (köpte på mig ett par paket på Martinas när jag var där sist) pastan vi hade till kommer från lyxigare märket Bartolini (39:-/500g, samma butik). 

Oftast brukar det bli ett paket skinka eller till och med en blandning av skinka och salami som slinker ner i såsen, men den här gången tänkte jag passa på att göra på enbart salami.
Grunden i såsen är i alla fall lök, paprika, smaksatt crème fraiche och grädde. Om man är ambitiös kan man ta vanlig crème fraiche och krydda själv, ungefär som jag gjorde här, men då tar det ju något längre tid och den här såsen gör jag när jag vill att det ska gå riktigt fort!



Till ca 3-4 port

1 lök (valfri färg, man kan ta fler om man vill)
1 paprika (samma kommentar som ovan)
1 förp smaksatt crème fraiche (exempelvis paprika/chili, sharlottenlök/gräslök)
1 förp grädde (Kelda Lagalätt 5% i mitt fall)
Skinka, salami eller liknande. Lite efter smak och tillgång, men minst motsvarande ett "standardpaket rökt skinka".
Paprikapulver, peppar och andra kryddor efter smak men ABSOLUT INGET SALT!!! Det är mycket sälta i både smaksatt creme fraiche och charkuteriprodukterna, så tro mig, det räcker!



Gör så här

Strimla eller hacka löken, skär paprikan i bitar
Strimla köttet (färdigskivat skärs i mindre bitar, hel bit strimlas tunt)
Koka upp vatten och börja koka pastan
Stek köttet och häll av ev fett om man vill ha magrare sås (gäller salami som "smälter" ut en massa fett i pannan, använd en hushållssil och skaka köttet i den).
Stek lök och paprika i omgångar, blanda med köttet
Häll över crème fraichen och grädden, späd ev med mjölk om det blir för lite sås
Smaka av med kryddor

Nu borde pastan vara klar...

Servera och njut av en snabb (och ganska nyttig) middag!