Rågsiktskakor






Rågsiktskakor, skrädda kakor eller hålkakor... Som alltid har kärt barn många namn!
När jag var liten hade vi nästan alltid köpevarianten hemma, så mjuka rågsiktskakor med smör och ost, prickig korv eller leverpastej och smörgåsgurka är saker man minns.
Hur som helst är de mycket lätta att baka hemma och praktiska att ha i frysen.


Rågsiktskakor
4-6 st.

50 g smör/margarin
   eller
   1 ägg
50 g jäst
2 msk sirap
1½ tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg (totalt 2 st. om du använder ägg istället för smör)
ca 14-16 dl rågsikt

Som alltid är det lättast att baka matbröd om man har en assistent, matberedare eller i mitt fall Kitchen Aid

Ugn: 225°C
Smula jästen i en bunke, blanda med ägg, sirap och salt
Smält smöret och blanda i mjölken, värm till fingervarmt, blanda ner i bunken
Tillsätt rågsikten lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda för hand tills den känns riktigt smidig och luftig
Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 30-40 min
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig
Dela degen i 4-6 delar
Forma varje bit till en stor boll, platta ut bollen till en platt kaka, ca 2-3 cm tjock och 17-20 cm Ø.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper, ta ev. ut ett hål i mitten av varje kaka med ett pepparkaksmått eller ett glas. (grädda hålbitarna separat i ca 5 min)
Nagga kakorna och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 min
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 min tills de har fått fin färg


Foto: Tina