Baci



Baci (= Kyssar) är en liten italiensk pralin med en hel hasselnöt ovanpå nougat med hackade hasselnötter och doppad i mörk choklad. I Sverige kan man hitta dem i italienska delikatessaffärer, men de kostar minst 10:-/st, vilket jag tycker är lite väl dyrt för en liten munsbit. Istället har jag kommit på hur man gör egna för betydligt mindre peng! Och jag måste säga att de är mycket godare färska än de som har åkt lastbil från Italien.



Baci
ca 30 st

Fyllning
250 g nougat
50 g mörk choklad
200 g hasselnötter (rosta, skala och hacka själv eller köp färdighackade)

Dekoration
ca 30 hasselnötter
100 g mörk choklad 70%
50 g mjölkchoklad


Börja med fyllningen:

Rosta hasselnötterna i en stekpanna tills de är gyllene och skalen börjar lossna
Gnugga bort så mycket som möjlig av skalen (lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga)
Lägg undan ca 40 nötter till dekoration
Hacka resten av nötterna ganska fint, sila gärna bort det finaste dammet så blir pralinerna finare

Smält nougaten i ett vattenbad eller i mikron
Finhacka chokladen och blanda med nougaten i en bunke, rör tills chokladen har smält helt
Rör ner de hackade hasselnötterna
Låt fyllningen svalna tills det går att forma högar av den
Klicka eller spritsa ut små högar med fyllning på ett bakplåtspapper
Tryck fast en hasselnöt på toppen av varje
Låt stelna i kylen

Smält den mörka chokladen i ett vattenbad eller mikro
Finhacka mjölkchokladen och blanda den med den smälta i en bunke
Ta ut de stelnade Baci-pralinerna ur kylen och doppa dem i den smälta chokladen
Låt dem rinna av och ställ sedan tillbaka dem på bakplåtspappret
Låt pralinerna stelna i kylen


TIPS: För fler smakvarianter kan man doppa pralinerna i vit choklad eller mjölkchoklad istället eller låta bli att doppa dem och servera dem i all sin enkelhet!


Foto: Tina