Kanelkakor



De här knapriga och kanelstinna kakorna bakade min farmor ofta kring jul, och när hon blev för gammal för att baka tog jag över. Receptet är från början av 1900-talet och är därför är måtten antingen i kaffekoppar eller gram. Personligen tycker jag det är lättare att använda gram istället för att försöka mäta upp tredjedels deciliter och andra udda volymer, men jag publicerar alla enheterna så får ni välja själva!


Bruna bröd (Kanelkakor)

ca 40 st

200 g smör eller margarin
200 g socker (ca 2,3 dl)
1 äggula
1 msk ljus sirap
1 msk kanel
2 tsk bikarbonat
4 kkp mjöl (335 gram eller ca 6 dl)

Sätt ugnen på 150°C
Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulan och blanda ordentligt
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg
Dela degen i 40-50 bitar, rulla dem till kulor och platta till dem lite
Lägg degplattorna på plåtar med bakplåtspapper, ca 20 st per plåt är lagom för de flyter ut lite
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills de har fått lite färg

Foto: Tina