Saffransbiscotti

 

 

 

I veckan hade vi jobbets årliga julfest på Stabbygården här i Uppsala. Jättemysigt med knytis och långbord!
Dessutom skulle vi ta med oss en julklapp att byta bort, och såklart blev det något hembakat från mig!

Efter att jag och Erik fick dem i julklapp av svägerskan för ett par år sedan har jag fallit pladask för Saffransbiscotti - vansinnigt gott och nästan beroendeframkallande. Dessutom är de både tacksamma att ge bort och så ser de ju så fina ut i en celofanpåse eller i en glasburk på köksbänken!
Själva tillverkningen är lekande lätt, något man kanske inte tror vid första anblicken, men jag säger som så - kan du göra sirapskakor eller syltsnitt så kan du göra biscotti!

Mitt recept kommer från systrarna Eisenmans julbakbok Vinterns söta, men jag har uteslutit apelsinskalet och tillsatt en massa sötmandlar för att få den äkta härliga biscotti-känslan!

Saffransbiscotti

100g smör
2 dl socker
3 ägg
1 kuvert saffran (½ g)
1 msk grädde eller mjölk
ca 8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
100 g mandlar

Sätt ugnen på 175°C
Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen ett i taget, tillsätt grädden/mjölken
Mortla saffranen med lite av sockret och rör ner i smeten (mortlar man så får man ut maximalt med smak och färg)
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten
Blanda till en jämn deg, tillsätt eventuellt lite mer mjöl, degen ska vara kladdig men gå att knåda
Hacka mandlarna väldigt grovt (så varje mandel blir ca 2-3 bitar) och knåda in dem i degen
Dela degen i tre delar, forma dem till längder och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 min (de ska precis börja få färg)
Ha en vass kniv redo, ta ut plåten ur ugnen och skär snabbt  längderna i ca 2 cm breda bitar.
Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt skorporna torka på eftervärmen.

Foto: Tina