Tävling!


Jag tänkte starta nästa vecka med en liten rolig tävling, men jag tror faktiskt att jag tjuvstartar!

Som jag har nämnt i ett tidigare inlägg så har Kelda lanserat en iPhone-applikation med namnet 100 recept på 15 minuter. En riktigt smart app full med bra funktioner för oss stressade vardagskockar med idétorka. Något jag är extra tacksam för är att applikationen även finns på Kelda.se för oss som inte har en iPhone!


Med anledning av lanseringen av den här smarta appen ska jag nu har en tävling här på NyTinat!

Vinnaren får en presentcheck på 100:- att köpa Kelda-produkter för.
Andra- och tredjepristagaren får varsitt badlakan



För att vara med och tävla vill jag ha DITT bästa snabba recept (under 30 min)


Skicka receptet till mig på
nytinat@hotmail.com tillsammans med namn, adress och ev bloggadress.


Tävlingen är avslutad! Vinnarna presenteras här.

Tack för alla fina bidrag!



Fläskfilégryta med tropiska smaker



För några dagar sedan damp det ner ett kuvert innehållandes ett presentkort på Kelda-soppor i vår brevlåda. Mycket välkommet eftersom vi gillar att testa nya produkter och recept här hemma!

Ikväll testade vi Karibisk soppa med smak av röd curry, ingefära och ananas. Det visade sig att den 5dl stora soppförpackningen gjorde sig utomordentligt bra som grytbas till en egenkomponerad fläskfilégryta med inspiration av Flygande Jakob. Det blev en supergod gryta med massor av smak som var både snabb- och lättlagad!


Tropisk fläskfilégryta
4-5 pers


1 st fläskfilé
1 förp Kelda Karibisk soppa
1 banan
1 ananas (helst färsk, men annars funkar det med en rejäl burk ananasringar)
2 msk chilisås
2 dl salta jordnötter
1 dl mellanmjölk
1 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
Ris


Jag tycker det är enklast att tillagar grytor i en stekgryta, men har man ingen så funkar en stor djup stekpanna istället.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen

Putsa fläskfilén och skär den i centimetertjocka skivor
Skala ananasen dela den i 4 delar på längden och skär bort mittstocken. Skiva i centimetertjocka skivor.
Skala och skiva bananen
Stek ananasen, ta upp och lägg åt sidan
Stek fäskfiléskivorna, tillsätt ananasen, bananskivorna och jordnötterna
Häll över soppan och rör om väl
Späd med mjölken (bananen kommer smälta ner i grytan och fungerar som en redning när den kokar)
Smaka av med kryddorna
Låt puttra under lock en liten stund, rör om då och då.

Servera med ris och gärna lite finstrimlad paprika.

Gamla saker från mormors skåp och lådor


När jag var hemma och hälsade på päronen nyligen fick jag en glad överraskning - mamma och mormor hade rotat igenom skåp och lådor och hittat lite gamla bakartiklar som ingen i familjen använder längre.
Tills de gav dem till mig! Det är verkligen underbart att få använda verktyg som har gått i arv i generationer och att tänka sig någon i släkten som kanske har stått och knådat ihop likadana rågsiktskakor som jag bakar idag - svindlande!

Först fiskade de fram en fin gammal brödnagg i luffarslöjd, precis en sån som jag har varit på jakt efter länge! Och sedan en rejäl trave kakformar som Morfar alltid gjorde mandelmusslor i till jul (knappt hälften av dem fick plats på bild, det var en hel påse full!). Får se om det blir jag som bakar mandelmusslor till jul i år, men först ska jag baka något smarrigt i dem till sommaren, har några idéer så vi får se vad det blir!