Nötchokladrutor



De här läckra kakorna, som på något sätt lyckas vara knapriga och sega på samma gång, bakade min mamma för första gången för några år sedan. De har varit ett stående inslag på de flesta födelsedagskalas under åren eftersom både mina och Eriks familjemedlemmar är som galna i dem! Sedan jag fick receptet av mamma (som jag tror hon fick av en väninna eller hittade i någon tidning) har jag experimenterat lite med det. Originalreceptet innehåller enbart hasselnötskärnor, men jag har testat att blanda flera olika sorters nötter, vilket har gjort att kakorna är så goda att det känns ända ner i tåspetsarna!


Nötchokladrutor
ca 40-50 st

200g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
drygt 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
200g blandade nötkärnor (jag brukar blanda hasselnötter, valnötter, pecannötter och salta jordnötter)

Sätt ugnen på 200°C
Vispa smör, ägg och socker pösigt
Sikta i de torra ingredienserna
Hacka nötterna ganska grovt och blanda i hälften av dem i smeten
Täck botten på en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten övanpå
Strö över resten av nötterna
Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min
Skär omedelbart kakan i rutor


Foto: Tina