Tropisk moussetårta med chokladbotten
Förra helgen, närmare bestämt den 2/5 firades min 25-års dag med dunder och brak.
Dagen till ära hade jag bakat en smaskig tårta med mustig kladdkaksbotten och len fruktig mousse som passar lika bra till dessert om man hellre vill det.
Min 25-års dags tårta
ca 10-12 bitar (mäktig tårta)
Kladdkaksbotten
150 g smör
3 ägg
3 dl socker
2 ¼ dl vetemjöl
3 krm salt
1 ½ msk ljus sirap
1 ½ dl kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
Tropisk mousse
ca 200 g tropisk fruktpuré eller nectarkoncentrat (spara ca ½ dl till gelén)
1 dl socker (minska mängden om purén är sötad)
3 äggvitor (1 dl)
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad
Gelé
½ dl puré/nektar
½ dl socker (om purén/nektaren är osötad)
vatten
2 gelatinblad
Dekor
Mandarinklyftor
Persikoklyftor
Ananasringar
Chokladfigurer
Instruktioner
Botten
Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret, vispa ägg och socker.
Tillsätt de torra ingredienserna och sist smöret
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform
Smörj formen och pudra den med mjöl
Häll smeten i formen i ett jämnt lager
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, kakan ska vara kladdig
Låt kallna
Mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Värm purén i en kastrull
Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma purén, rör tills de smälter. Låt svalna
Vispa äggvitorna med sockret till en blank styv marängsmet
Vispa grädden
Blanda den svalnade purén med grädden och vänd sedan ner marängsmeten
Fördela moussen ovanpå kladdkakan, jämna till ytan noga
Ställ i kylen så moussen stelnar
Gelé
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Blanda socker och puré, fyll upp med vatten till 2 dl
Värm blandningen, krama ur gelatinbladen och lägg i dem, rör tills de smält
Låt blandningen svalna och häll/skeda den sedan över den kalla moussetårtan
Ställ i kylen tills gelén stelnat
Lossa tårtan från formen genom att dra en kniv försiktigt längs kanten
Dekorera med färsk eller konserverad frukt
Mästerverket ur en annan vinkel...
Foto: Tina