Chocolate chip cookie dough brownies



De här vansinnigt goda små läckerbitarna är mitt senaste experiment. Och faktiskt ett av mina få lyckades-på-första-försöket-experiment!
På jobbet har jag och några av tjejerna en kak-klubb där vi turas om att baka varje vecka och bjuda på nya läckerheter. Kraven är att det 1) ska vara hembakat och 2) ska vara i portionsform. Sedan är det upp till var och en vilken ambitionsnivå man sätter.
Förra veckan var det min tur och som vanligt var det val och kval i över en vecka innan jag bestämde mig för vad jag skulle baka. Till slut blev det precis det jag hade tänkt baka från början (men man är väl ändå tvungen att fundera liiite över alternativen, eller hur?)
Så, nu ska jag försöka komma till saken. Det blev ett recept som jag har dreglat över i flera år och inte haft en chans att testa än, nämligen Chocolate Chip Cookie Dough Brownies som jag har hittat hos underbara Bakerella. Hennes recept görs på färdig browniemix och färdig Chocolate chip cookie-degmix så jag fick improvisera min variant lite eftersom jag ville göra från scratch. Och jag utelämnade glasyren hon hade på sina brownies, mina blev mäktiga nog ändå! Men med ett lätt modifierat brownierecept från systrarna Eisenmans Två systrars söta och mitt trogna gamla havrekaksrecept och lite hackad choklad tror jag att jag kom riktigt nära Bakerellas variant!

Första laddningen gjorde jag i ugnsform till Erik och ett par tjejkompisar jag hade över på middag. Makalöst goda brownies, otroligt kladdiga och så mycket choklad att jag ett tag trodde att mitt sötsug var botat för gott (nej då, det kom tillbaka några dagar senare!)


Andra laddningen gjorde jag i mina fina portionsformar, och de blev... sådär.
Jag är fortfarande förbannad över att jag lät dem stå "bara 5 minuter till" i ugnen för att de skulle stelna lite till med resultatet att vad som kom ut inte var härligt kladdiga mäktiga brownies som man blir knäsvag av, utan väldigt goda men ändå bara något saftiga muffins med kakbitar nertryckta i smeten. Men de blev himla snygga i sina portionsformar, och jobb-tjejerna blev nöjda med sina "muffins" i alla fall. Men ändå... jag blir alltid lite sur när bakningen inte går som planerat!



Men som en liten bonus fick jag kakdeg över när jag gjorde portionsvarianterna. (Ja, det finns tyvärr en gräns för hur mycket man kan få plats med i en portionsform). Degen tryckte jag ner i ett par muffinsformar och gräddade i ca 20 min tills de var bruna och fina och voilá - smuliga choc chip cookies!


Ok, nu har jag frestat er nog. Här är receptet:



Chocolate chip cookie dough brownies
15 stora eller 30 små bitar i ugnsform eller 10-12 st i portionsformar (mina är 8 cm Ø)

Browniesmet
230g (1 stor förpackning) Marabou Mjölkchoklad
100g Mörk choklad 70%
200g smör eller margarin
4 ägg
2 dl socker
3½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt


Kakdeg

100g rumsvarmt smör eller margarin
2½ dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 krm bikarbonat
50g grovt hackad Marabou Mjölkchoklad
50g grovt hackad Mörk choklad 70%

Sätt ugnen på 175°C
Rör ihop ingredienserna till kakdegen till en deg

Smält smöret och rör i chokladen (hackad). Rör tills all chokladen har smält, låt svalna något
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt
Tillsätt chokladsmeten under omrörning
Sikta i de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten, blanda ordentligt.
Smörj och mjöla en ugnsform ca 25x35 cm
Häll smeten i formen, tryck ner bitar av kakdegen i smeten
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min (ca 20 min för portionsformar)
Låt svalna innan kakan skärs i bitar
Servera som de är eller med glass eller grädde


Foto: Tina