Het räkgryta



Den här grytan serverades hemma hos mina päron för några månader sedan. Härligt varm och mättande gryta med massor av smak! Paprikan och tomatsmaken gifter sig underbart med asiatiska smaker som curry och cayennepeppar och grädden bildar en fin brygga mellan smaktonerna som binder ihop alltihop till en ren njutning!

Såklart bad jag om receptet så att jag kunde laga grytan hemma. Nu är det så att min mamma lagar mat på gammalt hederligt sätt - med smör och vispgrädde i såser och grytor. Ohyggligt gott blir det såklart, men mäktigt och inte alltid så jättebra för omkretsen om man säger så...
Här hemma testade vi att laga grytan på vårt eget lilla sätt - med lätt creme fraiche och mjölk istället för vispgrädden, och det blev lika gott som mammas recept!

Så i det här inlägget blir det alltså två recept, så får ni testa och se vilket som passar er!


Räkgryta (Mammas recept)
4-6 port

500g skalade räkor (motsvarar ca 2 kg oskalade räkor)
1 förp. krossade tomater
2 paprikor
6 msk smör
2 msk curry
2 tsk paprikapulver
1 stänk cayennepeppar
2 vitlöksklyftor
1½ dl chilisås
½ tsk salt
4 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl (eller annat redningsmedel)

Hacka vitlöken, kärna ur paprikorna och skär dem i bitar
Smält smöret i en gryta
Tillsätt curry, vitlök, paprikapulver, salt och cayennepeppar, rör ihop till en jämn smet
Lägg i räkorna och plåt puttra ett par minuter (inte för länge, då blir de sega)
Ta upp räkorna och lägg dem åt sidan
Lägg paprikabitarna i grytan och tillsätt krossade tomater och chilisås
Låt koka ca 10 min, rör om då och då
Tillsätt grädden och koka ytterligare ca 7 min
Lägg i räkorna och smaka av med mer kryddor om det behövs
Red av med mjölet om du vill ha grytan tjockare
Servera med ris eller nudlar



Räkgryta (min variant)

500g skalade räkor (motsvarar ca 2 kg oskalade räkor)
1 förp. krossade/passerade tomater
2 paprikor
1 gul lök (kan uteslutas)
4 msk smör eller olja
2 msk curry
1 msk paprikapulver
1-2 krm cayennepeppar
2 vitlöksklyftor
1½ dl chilisås
½ tsk salt
1½ dl lätt creme fraiche
1½ dl mjölk

Hacka vitlöken, kärna ur paprikorna och skär dem i bitar, skala löken och strimla den
Smält smöret/oljan i en gryta
Tillsätt curry, vitlök, paprikapulver, salt och cayennepeppar, rör ihop till en jämn smet
Lägg i räkorna och plåt puttra ett par minuter (inte för länge, då blir de sega)
Ta upp räkorna och lägg dem åt sidan
Lägg paprikabitarna och löken i grytan och tillsätt krossade tomater och chilisås
Låt koka ca 10 min, rör om då och då
Tillsätt grädden och koka ytterligare ca 7 min
Lägg i räkorna och smaka av med mer kryddor om det behövs
Servera med ris eller nudlar


Foto: Tina