Tomatsoppa med spenat

 



Äntligen har jag gjort det - lagat ett recept som jag har sett i en av mina mattidningar! Tidningarna dimper ner i brevinkastet varje månad och jag bläddrar, inspireras och tänker alltid att det där ser gott ut det måste jag prova!
Sedan hamnar tidningen i en hög och receptet förvandlas till en det-var-något-jag-såg-i-en-tidning-och-ville-laga -tanke.
Men härom dan blev det andra bullar - eller snarare soppa! I LagaLätt nr 9 2010 såg jag ett recept på en fin tomatsoppa med spenat, lök och morötter i. Få ingredienser och snabb tillagning, det var perfekt för en trött vardagskväll!


Tomatsoppa med spenat
LagaLätt nr 9 2010.
3-4 port

2 gula lökar
200 g morötter
2 msk olja
3 msk kyckling- eller grönsaksfond
2 burkar hela tomater à 400 g
450 g fryst bladspenat (jag hittade ingen så jag tog en ask 70 g babyspenat istället)
5 dl kokande vatten
1 dl lätt crème fraiche
2 tsk vitvinsvinäger (kan uteslutas)
1 tsk socker
½ tsk salt
nymald svartpeppar


Tina spenaten
Skala lök och morötter
Skär löken i grova bitar
Skär morötterna i tunna slantar
Fräs lök och morötter mjuka i oljan, ca 3 min
Tillsätt fond och tomater och låt koka ca 10 min under lock
Mosa tomaterna och tillsätt grovhackad spenat, låt koka ytterligare ca 5 min
Koka upp vattnet i en vattenkokare och späd soppan till önskad konsistens (jag tyckte att det räckte med ca 2½ dl vatten)
Låt soppan koka upp igen och rör ner crème fraiche, vinäger och socker
Smaka av med salt och peppar
Servera med ett gott bröd till

TIPS: Experimentera med fler grönsaker än de som står i receptet: palsternacka, potatis och olika sorters ärtskidor och bönor gör soppan ännu matigare


Foto: Tina