Grönsaksgryta "Ratatouille style"

 

 



Den här grytan blev ett riktigt skåprens, så ni som vill göra den behöver inte följa receptet slaviskt (om man inte vill).

I vårt skafferi trängdes ett gäng burkar med bönor, hela tomater och liknande som ville bli använda snarast. Rustad med inspiration från ett recept vi fick i matkassen vi provade marscherade jag till affären och inhandlade ett helt lass med grönsaker.

Sedan hackades det morötter, lök och fänkål för glatta livet här hemma och stora 6L-stekgrytan som jag ärvde av farmor åkte upp på spisen (pjew, tur att jag tog den, det blev mycket mat).


När allt var stekt, kokat och kryddat stod vi där med ca 4L grönsaksgryta till två personer. Ooops... det blev många matlådor om man säger så!

Vi valde pasta som tillbehör den här gången, men jag kan rekommendera att äta grytan med bara ett gott bröd eller en fin sallad till!


Grönsaksgryta "Ratatouille style"
ca 4-6 port

3 morötter
1 fänkål
1 squash/zuccini
2 paprikor (gärna olika färger)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
100 gram färska champinjoner
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk/förp blandade bönor (eller valfri sorts bönor)
2 förp hela tomater (eller krossade/passerade) man kan även använda slattar av överbliven tomatsås eller liknande
1 msk oregano
1 msk basilika
salt & peppar

Till servering:
Smulad fetaost
Pasta och/eller sallad eller ett gott bröd



Jag gillar mina grönsaker i små bitar, men ni får hacka grönsakerna efter eget tycke och smak!

Skala morötterna och skär dem i tunna skivor
Skölj fänkålen, skala löken och finhacka dem
Skölj squashen och skär den i små bitar
Skala vitlöksklyftorna och finhacka eller pressa dem
Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar
Skiva champinjonerna eller skär dem i fjärdedelar

Stek morötterna i lite olja i en rymlig gryta/kastrull
Tillsätt lök, vitlök och fänkål, låt steka tills de börjar bli mjuka
Tillsätt paprika och squash, låt dem steka med tills de också börjar mjukna
Tillsätt vita bönor i tomatsås och tomaterna, blanda och låt puttra under lock på svag värme några minuter
Skölj de blandade bönorna och häll i dem i grytan, blanda även i champinjonerna
Smaka av med salt, peppar och basilika och oregano, låt puttra ihop några minuter


Foto: Tina