Middax matkasse

 


I veckan har vi lagat mat som glaningar här hemma! Jag fick nämligen prova en matkasse från Uppsalabaserade matkasseföretaget Middax den här veckan. Jag har varit lite sugen på att testa en matkasse ett bra tag nu, så jag nappade snabb när jag blev erbjuden den här kassen. Eftersom jag inte har testat någon annan kasse så kan jag ju inte avgöra exakt vad som skiljer den här från andra kassar, men jag kan i alla fall berätta hur jag upplevde Middax-matkassen!

Så, vad är Middax? Det är som sagt en matkasse-leverantör som riktar sig till oss Uppsala- och Tierpsbor. De fyller matkassen med produkter från lokala producenter och grossister - till exempel mjölkprodukter från uppländska Sju Gårdar, dessutom är alltid minst hälften av innehållet ekologiskt odlat.
Priset 750:- (nya kunder 600:- just nu!) skiljer sig inte från övriga leverantörer, och jag tror det är svårt att göra en matkasse billigare utan att tumma på kvalitén.
I kassen finns råvaror för fem recept som räcker till fyra personer (jag och Erik som bara är två fick rejäla matlådor till jobbet hela veckan). Recepten i kassen som levererades under min vecka var skapade av Martin Andersson, vinnare av tävlingen Den lokale Kocken 2010 och bestod av:

- Grekiska färsbiffar med spenatcouscous och morotstzatziki
- Curryfisk med vinteräpplen och broccoli
- Kyckling ”thaistyle” med kokos och lime
- Ratatouille med vita bönor, oliver, pasta och fetaost
- Viltskavs ”Kebab” med pepparrotskräm och lingon

Kassen levereras hem på söndagar av mycket trevlig personal som lämnar över kassen med ett glatt "hej, här kommer jag med matkassen!". Onsdagen innan fick jag ett mail med listan på vilka recept som kommer finnas i kassen och vilka basvaror man bör ha hemma (pasta, ris, vissa kryddor och liknande). Myckat bra att få det i god tid så man kan handla hem det lilla som behövs när man ändå handlar bröd och annat inför veckan.
Allt är väldigt färskt och fint - alltifrån enkilospåsen med ekologiska morötter till den färska finmalda köttfärsen som fick mina ögon att tåras av lycka (jag vet inte när jag såg finmald färsk köttfärs senast, så det får nog bli en sväng till Saluhallens slaktare snart!). Och vi snackar MASSOR med fina grönsaker, vår stackars lilla kyl dignade med diverse grönt hela veckan och recepten kändes otroligt fräscha med alla nyttiga grönsaker i!
Det enda jag kan klaga på är att den färska sejen hade massor med ben kvar i ändarna av filéerna, men det är ju inte kassens fel utan den som levererar fisken. Jag hade nog hellre fått ett block frusen fisk utan ben än färska filéer med ben...

Recepten levereras i kassen (och alltså inte i mailet, där står bara receptnamnen) och är bra upplagda med en tydlig ingredienslista där de basvaror man har hemma (kryddor och liknande) är tydligt markerade med ett stort H.
Dessutom är de planerade så att allt som finns i kassen går åt - inget svinn här inte! T.ex. den halva purjolöken som blev över efter kycklinggrytan användes i kebaben och halva påsen spenat från färsbiffarna användes som tillbehör till ratatouillen.
Instruktionerna är lättlästa utan några kockfacktermer och tillagningen går relativt fort. Receptens mål är att de flesta ska gå att laga på ca 30 minuter, men det håller inte riktigt om man räknar in tiden det tar att skala och hacka grönsakerna och liknande. Men beroende på recept och hur snabb, planerad och organiserad man är så har man mat på bordet inom 30-60 minuter från att man börjar.

Maten var nyskapande och bjöd på en välkommen variation till den vanliga middagsmaten (ja, även matbloggare fastnar i slentrianmaträtter då och då, jag oftare än andra tror jag). Eftersom vi inte har några ungar här så kan jag tyvärr inte avgöra hur pass barnvänliga recepten är, men det är i alla fall företagets mål att recepten ska passa hela familjen. Goda fina maträtter som kändes genuina och genomtänkta, men den rekommenderade kryddningen var lite för mjäkig för vår smak. I och för sig stod det att man fick krydda efter smak, och smaka av, men jag hade ändå gärna sett ett intervall av kryddning tex "1-3 msk curry, efter smak" eller liknande, så vet man ungefär vad man ska sikta beroende på vilken styrka man vill ha.

Ytterligare en sak som jag verkligen gillade är hur man beställer. Man kan välja mellan att prenumerera på kassen men även att köpa enstaka kassar. Jättebekvämt om man bara vill ha en kasse då och då när man behöver inspiration! Man kan även välja att köpa presentkort som en perfekt present till nån som har allt (men se till att mottagaren bor i leveransområdet, annars går det ju inte). Fakturan kommer i form av en e-faktura under veckan innan söndagen som man har beställt kassen till, enkelt och bekvämt!

Så mina slutsatser:
Middax är enkelt och bekvämt sätt att få in nya maträtter och inspiration i vardagen. De levererar fina lokala råvaror, nyskapande recept med bra portioner och massor med grönsaker. Trevligt inslag med gäst-receptskapare olika veckor, det ger bra variation.