Frusen citroncheesecake med lemon curd
När sommaren är som varmast ska efterrätterna vara som kallast. Och vad passar väl bättre än en frusen glassig cheesecake med syrlig lemon curd? Jag är ett stort fan av syrliga saker och lemon curd är en riktig favorit, särskilt tillsammans med glass en varm sommardag!
Frusen citroncheesecake med lemon curd
ca 8 bitar
Botten
15 st Digestivekex
100 g smör eller margarin
Glassfyllning
250 g Philadelphiaost
2 dl vispgrädde
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
Lemon curd
2 ägg
4 dl florsocker
2 citroner
75 g smör
Smält smöret och smula sönder digestivekexen i en matberedare
Blanda kexsmulor med smör och tryck ut i en form med löstagbar kant
Skölj och borsta citronerna, riv skalet och pressa ur saften
Vispa grädden till glassfyllningen
Vispa ihop philadelphiaost, socker, vaniljsocker och citronskal, rör till sist ner grädden
Blanda 1 dl citronsaft, resten av citronskalet, florsocker och äggen i en kastrull
Värm blandningen tills den tjocknar (den får inte koka!)
Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret, rör till en slät smet och låt svalna
Häll glassfyllningen över kexbotten och ställ i frysen tills glassen har stelnat
Häll lemon curden över glassfyllningen och ställ in i frysen igen
Ta fram och tina cheesecaken ca 30 min innan servering
Foto: Tina