Frusen citroncheesecake med lemon curd



När sommaren är som varmast ska efterrätterna vara som kallast. Och vad passar väl bättre än en frusen glassig cheesecake med syrlig lemon curd? Jag är ett stort fan av syrliga saker och lemon curd är en riktig favorit, särskilt tillsammans med glass en varm sommardag!


Frusen citroncheesecake med lemon curd

ca 8 bitar

Botten
15 st Digestivekex
100 g smör eller margarin

Glassfyllning
250 g Philadelphiaost
2 dl vispgrädde
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal

Lemon curd
2 ägg
4 dl florsocker
2 citroner
75 g smör


Smält smöret och smula sönder digestivekexen i en matberedare
Blanda kexsmulor med smör och tryck ut i en form med löstagbar kant
Skölj och borsta citronerna, riv skalet och pressa ur saften

Vispa grädden till glassfyllningen
Vispa ihop philadelphiaost, socker, vaniljsocker och citronskal, rör till sist ner grädden

Blanda 1 dl citronsaft, resten av citronskalet, florsocker och äggen i en kastrull
Värm blandningen tills den tjocknar (den får inte koka!)
Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret, rör till en slät smet och låt svalna

Häll glassfyllningen över kexbotten och ställ i frysen tills glassen har stelnat
Häll lemon curden över glassfyllningen och ställ in i frysen igen

Ta fram och tina cheesecaken ca 30 min innan servering


Foto: Tina