Nallekakor

 

Baby Shower är något ganska ovanligt i Sverige, men det verkar vara på frammarsch. Jag och en väninna ordnade nyligen vår första baby shower som en överraskningsfest för vår gemensamma väninna som är från Kanada och ska ha sitt första barn i slutet av maj. Vi drog ihop hennes vänner och man till en mysig liten tillställning med baby-tema, presenter och fika för att lyckönska de blivande föräldrarna.
Eftersom vi inte hade ordnat baby shower tidigare blev det lite improviserat och säkert inte lika avancerat som i Nordamerika, men hon blev i alla fall rejält överraskad och insisterade på att det var den bästa baby showern någonsin!

Så vad bakar man till en baby shower? Enligt mig ska det vara lite blandning av mat och fika, brunchmat är perfekt och så måste man ju ha gulliga barnsliga bakverk! Vi fixade broccolipaj, scones, barnsligt goda bananmuffins och en sats urgulliga nallebjörnskakor!

Nallebjörnskakorna fick jag inspiration till från en av bilderna i Jaqueline Bellefontaines bok Massor av kakor . Hennes kakor är gjorda med kanel och ingefära, men som chokladgalningen jag är så jag gjorde min egen variant baserad på degen för schackrutor!


Nallebjörnskakor
ca 20 st

Ljus deg:
100 g smör eller margarin
2 ¼ dl vetemjöl
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker

Mörk deg:
100 g smör eller margarin
2 ¼ dl vetemjöl
½ dl socker
2 msk kakao

Dekoration: Bruna non-stop eller liknande

Sätt ugnen på 175°C
Blanda ihop ingredienserna till de båda degarna
Kavla ut ca 2/3 varje deg till en ca 5 mm tjock platta (går lättast mellan två bakplåtspapper)
Ta ut runda kakor ca 7 cm i diameter (ett stort glas kan fungera som mått)
Ta ett mindre mått ca 3-4 cm i diameter och stansa ut nosarna ur varje kaka
Byt plats på nosarna så ljus kaka får mörk nos och tvärt om
Kavla ut resten av degen och ta ut små runda kakor med samma mått som nosdelarna
Dela dem på mitten och fäst som öron på nallens huvud
Markera munnen med en kniv och sätt dit non stop som nos och ögon
Gör fler nallar tills degen är slut
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min

Tips: Om öronen inte vill sitta fast efter gräddnignen kan de limmas fast med lite smält choklad när de har svalnat!


Foto: Tina