Smördegspuff med svampstuvning

 

Hösten är väl verkligen svampens tid, eller hur? Skogarna är fulla av svampplockare och torghandlarnas bord dignar med gyllengula kantareller.
Härom dagen kom Erik hem med en påse kantareller som han hade plockat helt själv, i Hemköps grönsaksdisk. Ingen av oss är några direkta friluftsmänniskor, så även om jag drömmer om att ge mig ut och plocka svamp och bär som jag gjorde när jag var liten, så vet jag att jag i vuxen ålder skulle få på tok föör många myggbett, bli livrädd av alla äckliga spindlar och andra kryp. För att inte tala om att jag troligen skulle gå vilse och hittas tre dagar senare på andra sidan skogen.
Så nej, för mig blir det köpesvamp, så lägger jag min tid på att laga något smarrigt av den och skriva ner receptet åt er istället!


Den här gången blev det smördegspuffar med svampfyllning, en rätt som påminner om varma mackor med svampstuvning som mamma gjorde när jag var liten, och som funkar både som varmrätt och förrätt.


För varmrätt beräknar du ca 2 st/pers (3 om de är stora i maten) och som varmrätt ½-1 st/pers
Det går även att göra minipuffar stora som krustader och servera på en buffé!


Smördegspuff med svampstuvning

6 st


1 paket färdig smördeg (kyld eller fryst)


400 g blandad svamp (vi använde ca 50:50 champinjoner:kantareller)
25 g smör
4 dl mjölk
3-4 msk vetemjöl eller annan redning
salt och peppar


Rensa eventuellt svampen, skär dem i mindre bitar
Tina smördegen, dela den i 6 bitar om den inte redan är delad
Vik in knappt en cm från varje sida och tryck till ordentligt så bitarna får en vikt kant
Grädda gyllenbruna och puffiga enligt anvisning på förpackningen
Smält smöret och stek svampen
Pudra över mjölet och blanda det ordentligt med smöret
Tillsätt mjölken lite i taget under konstant omrörning
Koka upp så stuvningen tjocknar, red ev av med mer mjöl utrört i lite mjölk
Smaka av med salt och peppar


Knacka hål på smördegspuffarna och fördela stuvningen i dem, servera omedelbart.

 

Foto: Tina