Baka bröd av våffelsmet

 

 


Nu har jag varit igång med min mani att inte slänga rester igen. Vi äter ganska ofta pannkakor eller våfflor här hemma, och oftast blir det någon deciliter smet över. Eftersom våffelsmet och pannkakssmet innehåller mycket ägg och i våfflornas fall även smör, har jag funderat på om den inte borde gå att återanvända som degspad till bröd. Sagt och gjort samlade jag på mig slattar av gammal våffel- och pannkakssmet i en burk i frysen tills jag hade ca 5 dl, sedan var det bara till att testa om det går att baka bröd på. Och jodå, det gick finfint! Det var bara att tillsätta lite jäst, salt och mer mjöl så blev det riktigt fina fluffiga grahamsbullar, väldigt lika dem jag brukar göra då och då.
Våffelsmet innehåller ju massor med ägg och lite bakpulver, så var beredd på att bröden sväller upp lite mer än man tror.


Frukostbullar bakade på våffelsmet

5 dl våffel-/pannkakssmet
25 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Grahamsmjöl
Vetemjöl

Smula jästen i en bunke
Värm våffelsmeten under omrörning till fingervarmt
Blanda smet, jäst, salt och sirap och rör tills allt har löst sig
Tillsätt vete- och grahamsmjöl tills det bildar en deg (ca 1/4 graham 3/4 vete är bra proportioner)
Knåda i maskin eller för hand till en smidig deg
Låt jäsa i bunken ca 30 min
Sätt ugnen på 200°C
Knåda degen smidig igen och dela den i 16 bitar
Baka ut varje del till en rund bulle och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Låt bullarna jäsa ca 30 min
Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min


Foto: Tina