Pappardelle med stekt skogssvamp

 
 
 
Jag har (som jag säkert nämner varje år vid den här tiden) ett stort dilemma i mitt liv - å ena sidan älskar jag svamp, men å andra sidan är jag ingen svampplockar-människa. Skogen är blöt och kall, full av mygg som allihop ger sig på mig, i snåren bor stora läskiga spindlar som inte syns förrän man har handen nästan på dem och jag går troligen vilse också... 
 
Nej, skogen är ingenting för mig så ska jag ha svamp botaniserar jag i frukt- och gröntdisken i affären! Sist kom jag hem med en påse knallgula kantareller, en påse champinjoner och en receptidé i huvudet.
 
Middagen blev pappardelle med smörstekt svamp. Hur snabblagat som helst och fantastiskt gott i sin enkelhet. Jag funderade lite på att steka lite vitlök med svampen eller lite färsk timjan för den rätta skogshöstsmaken, men jag är glad att jag lät bli. Det är jättegott med vitlök och/eller timjan om man bara har champinjoner, men kantareller smakar så mycket av sig själva att jag lät dem få hela scenen!
 
 
Pappardelle med stekt skogssvamp
3-4 port
 
ca 1½-2 liter svamp (i mitt fall 70% campinjoner, 30% kantareller)
250 g pappardelle
25 g smör (äkta smör eller bregott här, inget annat tjafs)
salt och pappar
färsk hackad persilja
 
Rensa svampen om det behövs och skär ev i mindre bitar
Skär champinjoner i kvartar
Smält drygt hälften av smöret i en stekpanna och låt det bli varmt
Tillsätt svampen och låt den steka tills det mesta vattnet är borta ur den och det "knäpper" om svampen
Koka pastan enligt anvisning på paketet
Häll av det mesta vattnet från pastan men spara någon dl
Tillsätt det sista smöret till svampen och låt det smälta
Blanda ner pastan och pastavattnet i stekpannan och blanda ordentligt 
Strö över lite hackad persilja och servera omedelbart
 
 
Foto: NyTinat

Kommentera här: