Chokladkola

 
 
Min älskade kökstermometer har fått jobba för batterifödan under helgen - hela fyra godissorter blev det!
Om det är ett enda godis ni ska göra i jul så är det definitivt den här underbara chokladkolan!
Härlig mjukseg konsistens, superenkel att göra och garanterat uppskattad både som present och på gottebordet.
 
 
Chokladkola
ca 35-40 st
 
1½ dl vispgrädde
1½ dl (210g) ljus sirap 
3 dl socker
3 msk kakaopulver
1 tsk smör
 
Klä en avlång bakform med bakplåtspapper
Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull värm under omrörning tills de smält ihop till en jämn smet.
Sikta i kakaon och blanda ordentligt
Låt blandningen koka tills massan har nått ca 121 grader
Gör därefter kulprovet (droppa lite smet ner i ett glas iskallt vatten och känn på konsistensen hos den stelnade kolan) tills konsistensen känns lagom
Häll kolasmeten i formen
Låt stelna i rumstemperatur några timmar eller över natten
Stjälp upp och skär i lagom stora bitar (kan gå lättare om kolan har stått i kylen nån timme)
Slå in bitarna i smörgåspapper så de inte klibbar ihop (kolorna på bilden var ca 1x1x2 cm stora ett par timmar innan bilden togs så de flyter ut rejält och älskar att klibba ihop)
 
 
Foto: NyTinat
 
 
#1 - - Ninni - Vimsiga mamman:

ååh läckert =)

#2 - - Eleonore- jultävlingar!:

Det är ju så gott med egen chokladkola, har bara gjort en sats men den är snart slut så jag får nog ta och göra en till ;)