Kardemummakola

 
 
När jag bakar bullar så gör jag alltid något fel som gör att fyllningen rinner ut på plåten i pölar av smör-socker-kardemumma. Inte riktigt vad som är meningen, men inget ont som inte har något gott med sig - den söta geggan som stelnar till mjuksega bitar har gett inspiration till den här kolan - kardemummakola!
 
Precis som chokladkolan måste man slå in dem i smörpapper när de är skurna, för kolan är mjuk och gillar att flyta ut och klibba ihop med grannkolorna. Och det är lättare att skära/klippa dem i bitar om kolan har legat i kylen nån timme innan man sätter igång.
 
 
Kardemummakola
ca 30-40 bitar
 
200 g ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 dl socker
1-3 krm fint malen kardemumma
 
Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper
Blanda sirap, socker, och vispgrädde i en kastrull
Värm och koka till ca 115°C, smaka av med kardemumma så det blir lagom
Koka till ca 121°C, gör kulprov och koka tills kolan har den konsistens du vill ha
Häll kolasmeten i formen och låt svalna helt innan du klipper eller skär den i bitar (går lättast om kolan är kylskåpskall)
Slå in kolorna i smörgåspapper så de inte klibbar ihop
 
 
Foto: NyTinat
#1 - - Maria - mamma till Liam ☆:

vad gott! måste prova att göra egna :)

#2 - - Ana Zagreb:

Hej! ÄLSKAR din blogg! Vika bra ideer du har!! Planerar att prova kardemmummakola idag! Hälsningar från Kroatien!