Glasstårta Maräng-Cup


 
 
 
Minns ni Hemglassbilen när ni var små? Dum fråga kanske ;D
Under min uppväxt var den ett stående inslag och alla föräldrar hade en påse 4-top, kameleonter eller småstrutar i frysen på somrarna. En av mina favoriter när det skulle vara något större var glasstårtan Maräng-Cup, med lager av vanilj och chokladglass med chokladdoppad maräng i mitten!
 
Vi har som regel här hemma att den som fyller år får bestämma tårta och jag som inte gillar tårtor har sedan några år tillbaka börjat göra glasstårtor eller liknande istället! så när jag fyllde år häromsistens så försökte jag mig på att kopiera Maräng-Cup och jag kom riktigt nära!
 
 
 
 
 
 
Glasstårta Maräng-Cup
8-12 bitar
 
4 äggulor
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
20 g Glykossirap
100 g strösocker
15 g vaniljsocker
100 g mörk choklad (70%)
10-15 maränger
1 påse Odense Chokladknappar
 
Vispa äggulor, socker, glykossirap och vaniljsocker fluffigt
Tillsätt grädde och mjölk och vispa ännu fluffigare (det tar ett tag, men det märks när det börjar fluffa till sig!)
Fyll en sockerkaksform till hälften med vaniljglassmet, ställ formen i frysen.
 
Smält den mörka chokladen, låt svalna och blanda med resterande glassmet
Ta ut formen och täck vaniljglassmeten med grovt krossade maränger och chokladknappar (spara några till garnering)
Fyll upp formen med chokladglassmet
Ställ i frysen i minst 5 timmar
 
Ta ut formen lite innan servering, värm botten med lite varmvatten så tårtan lossnar. Stjälp upp den på ett fat och garnera med resterande chokladknappar.
 
 
 
Foto: Tina