Rulltårta

 
 
ÄNTLIGEN verkar våren vara på intågande i Uppsala, och med det hoppas jag att både jag och NyTinat vaknar till liv efter vinterdvalan.
Hoppet om vår- och sommarvärme har gjort mig otroligt sugen på sommarbakverk, småkakor, smoothies, sallader och en massa annat mumsigt!
 
Först ut blir rulltårta - fantastiskt gott och somrigt, kan varieras i oändlighet och går blixtsnabbt att laga. Just den här blev rulltårta med jordgubbssylt och med vispad grädde eller en kula vaniljglass för den genast tankarna till sommar, sol och fika i bersån, men passar lika fint som fika, bakelse eller efterrätt!
 
Receptet kommer från min gamla trotjänare Sju sorters kakor
(ja, varför uppfinna hjulet igen?)
 
 
Rulltårta
8-12 bitar
 
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
 
Fyllning: En burk jordgubbs- eller hallonsylt (går nästan åt hela burken, mer än man tror)
 
Sätt ugnen på 250°C
Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt mjöl och bakpulver vispa så det precis går ihop
Tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet, men inte för länge - då blir kakan seg
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna - kan vara lättare att bara vicka på långpannan så smeten rinner dit man vill så slipper man bre med slickepotten
Grädda mitt i ugnen i ca 5 min, passa noga för det går fort!
Strö rikligt med strösocker över den nygräddade kakan och vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper med sockrade sidan neråt, dra försiktigt bort pappret som kakan gräddades på och bred sylten på den sidan
Rulla ihop rulltårtan från långsidan (vanligast) eller från kortsidan till en tight rulle
Låt rulltårtan svalna och gotta till sig och skiva sedan upp den. Ät som den är eller med vispad grädde eller en kula glass
 
 
Foto: NyTinat