Saffrans- och Pepparkaksbiscotti

 
 
Julstöket är i full gång i de flesta hem så här års och det är mycket som ska hinnas med.
Idag var svärföräldrarna här på adventsfika och ovanpå det så är det julfest på jobbet på torsdag. Då ska jag ha med mig en julklapp att byta och min måste ju nästan vara hembakad. Dessutom ska jag och två tjejer till bjuda på fika samma dag. Så för att göra det enkelt för mig bakade jag helt enkelt några satser av världens godaste saffransbiscotti igår, men i morse blev jag nojjig över om två satser skulle räcka både till eftermiddagens fika, fikat på torsdag och till att slå in till julklapp. Så innan frukost hade jag en sats till i ugnen plus en sats med pepparkakssmak bara för säkerhets skull, för det kan väl aldrig bli för mycket biscotti?
Det enda som grämer mig är att sötmandeln tog slut så de två satserna idag blev utan mandel. De blev kanongoda ändå, men både jag och Erik älskar dem med mandel i!
 
Saffransbiscotti har jag gjort förr och det receptet hittar ni här
Pepparkaksbiscotti blev ett litet experiment där jag försökte härma kryddningen i världens godaste mjuka pepparkaka. De blev jättegoda, men jag tror att den erfarne hemmabagaren kan kontrollsmaka degen och se om det behövs mer kryddor.
 
 
 
 
Pepparkaksbiscotti
35-40 st
 
100 g mjukt smör
3 ägg
2 dl socker
7-8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 msk apelsinmarmelad
100g sötmandel (kan uteslutas)
 
Sätt ugnen på 175C
Blanda ihop smör och socker till en jämn smet
Tillsätt äggen ett i taget och marmeladen
Blanda 7 dl vetemjöl med övriga torra ingredienser
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör ihop till en jämn smet/deg
Tillsätt grovhackade mandlar (mandlar delade i 2-3 bitar) och se till att de fördelas jämnt i degen
Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig, den ska vara mjuk men gå att hantera
Dela degen i fyra delar
Rulla varje del till en längd, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min tills längderna har fått lite färg
Ta ut plåten och skär omedelbart längderna i skivor
Vänd skorporna med snittytan uppåt (akta, varmt) och låt dem torka i ugnen på eftervärmen med luckan lite på glänt
 
 
Foto: NyTinat
 
 
 

Kommentarer:

1 Jasmine Lundvall:

Mums vad gott!

2 Julia:

men mums! :)

3 Ann-Sofi Matsafari:

Jag älskar det där julstöket. När man bygger upp stämning inför ledigheten som kommer och bunkrar upp med ätbara godbitar är verkligen en ljusglimt i allt mörker:)
Dina biscotti ser höjdare ut:)

4 Reseblogg:

kram på dig Tina! Du skriver verkligen en jättebra blogg. En polare till mig länkade den via facebook för ett tag sedan och nu följer jag din blogg varje dag efter jobbet. Kan lixom inte låta bli :-) Du uttrycker dig på ett väldigt unikt sätt. Jag skriver själv en reseblogg om Kina, inte riktigt samma tema som du kanske ;-)

Fortsätt skriva! Kram <3

/Andreas

Kommentera här: