Vaniljbullar

 

 


Nästan varje gång jag frågar Erik om det är något särskilt han vill att jag bakar så är svaret BULLAR! Han älskar bullar och är det bullbakdag kan det till och med hända att middagen består av bullar och mjölk! Min personliga favorit är den gamla tråkiga veteflätan utan fyllning men med massor av pärlsocker på, men om Erik får välja blir det vaniljknutar för hela slanten!

 

Receptet är som alltid det som står på baksidan av varenda mjölpaket, så jag tänker inte ta det minsta cred för det!

 

 

Vetedeg

150 g rumsvarmt (mjukt) smör
5 dl mjölk
50 g jäst (eller en påse torrjäst)
1 dl strösocker
½ tsk salt
800 g (~14 dl) Vetemjöl

 

Fyllning

100 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1½ msk vaniljsocker

Pensling

1 ägg
1 msk vatten
Pärlsocker

 

 

Smula jästen i en bunke
Strö över salt och socker
Värm mjölken till 37-40 grader (den svalnar lite av bunken så jag brukar sikta på lite varmare temperatur)
Häll mjölken över jästen och rör tills allt har löst sig
Tillsätt smöret i små klumpar
Tillsätt vetemjölet och knåda (helst i maskin) till en smidig deg
Låt degen jäsa i bunken ca 30 min

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig igen
Kavla ut degen till en stor rektangel
Bre smöret på halva rektangeln
Blanda socker med valfri smaksättning och strö över smöret
Vik resten av degen över fyllningen


Skär remsor ca 2 cm breda, tvinna dem lätt och snurra dem till knutar, lägg på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa i 1h
Pensla med ägget uppvispat med vattnet och strö över pärlsocker
Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 8-10 min

 

Foto: NyTinat

#1 - - Ida Nilsson:

Mums, de ser verkigen jättegoda ut!