Lyxpizza

 
 
Ibland vill jag lyxa till det lite, och enklaste sättet att göra vilket recept som helst lite extra är att satsa på råvarorna! Sist vi bakade pizza blev det en liten orgie i enkla men underbara smaker.
Iden till pizzan kom från en av Uppsalas absolut godaste pizzor - Il Tagliere på Basilico som serveras fullproppad med fantastiska råvaror och en rejäl klick soltorkad tomatröra på toppen!
I stället för den klassiska tomatsåsen mixade jag soltorkade tomater till en smet och täckte med färsk mozzarella, chilisalami (leta efter den dyrare med stora fettbitar i, den är bättre!) och färska champinjoner. Enkla rena smaker i fantastisk kombination!
Jag törs inte sätta något antal portioner på det här receptet eftersom det varierar på hungrighetsgrad, men det brukar räcka till mig och Erik och en liten matlåda till mig. Den funkar även perfekt att servera i mindre bitar som förrätt eller på en buffé.
 
 
Pizzadeg
25 g färsk jäst
2 dl vatten
2 msk olja
½ tsk salt
1 tsk socker
5 dl vetemjöl
 
Värm vattnet fingervarmt
Smula ner jästen i vattnet och tillsätt olja, salt och socker
Tillsätt vetemjölet och knåda ihop till en smidig deg
Dela degen i 4-6 delar och låt dem jäsa minst 1 h (eller längre, kan jäsa över natten i kylskåp också)
 
Tomatsås
(Kan ersättas med soltorkad tomatkräm på burk eller salsa rosso)
1 burk soltorkade tomater
några matskedar passerade tomater (frys in resten)
Basilika
salt efter smak
Några stänk vitlökspulver
 
Pålägg
1 pkt (ca 100g) färsk mozzarella
1 frp chilisalami
6 färska champinjoner
 
 
Sätt ugnen på 275°C
 
Ta upp tomaterna ur oljan, kör dem till en smet i matberedare eller med mixerstav
Tillsätt lite passerade tomater om det blir för tjockt för att mixa
 
Mjöla köksbänken (gärna med durumvetemjöl)
Ta upp en degbulle utan att knåda den och platta ut den till en pizza, ju tunnare desto bättre
Lägg på plåt med bakplåtspapper och upprepa med resten av degbitarna
Bred tomatsås på varje pizza, täck med skivad mozzarella och salamiskivor
Skiva champinjonerna och lägg dem ovanpå
Grädda i nedre delen (ca 2 falsar nerifrån) i ca 5-8 min, håll koll för det kan gå undan!
 
Tips: Den som vill höja lyxigheten ytterligare ringlar lite vitlöksolja över pizzan när den serveras - makalöst gott!
 
 
Foto: NyTinat