Thailändsk laxgryta i ugn

 
 
 
I våras gick jag och ett par väninnor en kurs i thailändsk matlagning på medborgarskolan. Kul att lära sig om alla ingredienser och få en hel trave enkla recept, även om jag var galet trött på thaimat efter de fem veckorna!
 
Nu när hösten närmar sig så börjar ändå smaklökarna ändra sig och längta efter varma mättande grytor och värmande kryddor. Dessutom försöker jag få in lite mer fisk i vår kost (vi är usla på att äta fisk regelbundet!)
 
Under kursen lagade vi den här grytan (Ho Mok Pla) i små portions-ramekin-formar i ett vattenbad i ugnen, men jag testade att göra alltihop i en vanlig ugnsform och det blev jättefint. Vill man inte att grytan blir vattnig av fisken så steker man den först, annars är det bara att blanda och skjutsa in i ugnen!
 
 
Thailändsk laxgryta i ugn
3 port
 
300g fiskfilé (jag valde lax)
2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 ägg
1 tsk soyasås eller fisksås
några blad koriander eller persilja
1 chilifrukt (mild)
3-4 kaffir lime leaves (eller 1 tsk torkade)
 
 
Sätt ugnen på 200°C
 
Skär fisken i bitar
Stek fisken om du vill ha torrare/krämigare gryta
Blanda kokosmjölk med currypasta, ägg, soya/fisksås och limeblad
Lägg fisken i en ugnsfast form
Häll över såsen
Kärna ur chilifrukten om du inte vill ha grytan för stark, skiva den och strö chiliskivorna över grytan
Tillaga mitt i ugnen ca 30 min
Servera med ris eller nudlar
 
 
Foto: NyTinat
 
 
 
 
 
#1 - - Erica:

vad gott det såg ut :)