Mer vinbärskaka

 
 
 
I frysen har vi en surdeg. Inte en sån gjord på mjöl som varit så poppis senaste åren utan en efterhängsen sak som aldrig blir något gjort med. Det är en burk röda vinbär från 2010 som tycks outsinlig! Snart kommer jag göra något drastiskt och köra ner den i en smoothie bara för att bli av med den men det är alltid något som hindrar mig från att göra av med alltihop. Härom helgen lyckades jag iaf göra av med 2 dl av de nedrans bären i en vinbärskaka.
Tidigare vinbärskakor har varit modell platt efterrätt med vinbär på toppen och glass till, och det bästa jag har provat hittills är att blanda ner vinbär istället för blåbär i muffins - det blev jättegott! Men den här gången ville jag testa att blanda ner vinbär i en vanlig sockerkaka. Det blev helt klart en annan typ av vinbärskaka - väldigt fluffig och fin med inslag av sötsyrliga små bär.
 
Receptet är modifierat efter grundreceptet på sockerkaka i Sju Sorters Kakor
 
 
Vinbärskaka
 
150g smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl frysta röda vinbär (eller valfria små frysta bär)
 
 
Sätt ugnen på 175°C
Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Sikta i resterande torra ingredienser och blanda
Rör ner smöret och blanda till en jämn smet
Vänd ner vinbären i smeten
Smörj och bröa/mjöla en sockerkaksform på ca 1½ L 
Fyll formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min (känn med en sticka)
Låt svalna lite innan den stjälps upp.
 
 
Foto: NyTinat