Äntligen börjar det bli lite lite varmare här i Uppsala. Till och med så varmt att man törs tjuvstarta med att göra årets första hemmagjorda glass! Min
glassmaskin är en av de roligaste om än kanske inte den mest använda köksprylen jag köpt. Fin glass som bara fantasin sätter gränser och framför allt vet man exakt vad man har stoppat i den!
För första gången gjorde jag glassmet på den omständiga vägen genom att värma glassmeten så den tjocknar och sedan får mogna över natten i kylen istället för att bara blanda och köra i maskinen och jag måste nog medge att det blir bättre och krämigare glass om man orkar vara lite omständig!
Första smaken ut blev punchglass eftersom vi hade en skvätt kvar i kylen och för att Erik älskar punsch!
Det blev en ganska liten batch på strax under ½L glass, vilket räckte till 2 stora eller 3-4 små portioner (ca 5 sådana glas som på bilden) men det går utmärkt att dubbla receptet!
Punchglass
3 äggulor
¾ dl strösocker
¼ tsk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk (jag tog mellanmjölk men ju fetare desto bättre)
2-3 msk Punsch
Koka upp mjölk, grädde och vaniljsocker i en kastrull, ställ åt sidan
Vispa äggulor och strösocker fluffigt
Häll den varma mjölkblandningen i en tunn stråle ner i äggsmeten under konstant vispning
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm till 85°C, smeten ska thockna något men absolut inte koka!
Kyl ner glassmeten och låt den mogna i kylen över natten, eller några timmar om man vill göra glass samma dag.
Tillsätt punschen efter smak, blanda ordentligt
Sila smeten och kör den i glassmaskinen enligt tillverkarens instruktioner
Frys in den färdiga glassen några timmar innan servering (eller gör som vi och ät den direkt som mjukglass)
Foto: NyTinat
Mums vad gott det såg ut! :) kram