Focaccia med soltorkad tomat-olja, vitlök och kryddor

 
 
Vi använder soltorkade tomater lite titt som tätt här hemma, till exempel i pastasås med kyckling och soltorkade tomater. Men en sak som stör mig är all denna olja som blir över. Ok, det kanske kan tyckas onödigt men jag vill ta till vara oljan på något sätt, framför allt om den är god och fri från andra konserveringsämnen - då borde det ju gå att göra något med den!
Härom helgen fick jag äntligen tummen ur och beslöt mig för att äntligen försöka göra något med den där sparade oljan som står i en glasflaska på köksbänken och stirrar på mig. Det blev focaccia av den, och en väldigt god sådan om jag får skryta lite.
För att komplementera tomatsmaken i oljan tillsatte jag pressad vitlök, lite torkade kryddor och mycket salt - för focaccia ska vara salt och smakrik!
 
Den blev kanongod! Jättefin smak och konsistens, lagom salt och tydlig kryddning! Kommer definitivt baka den här fler gånger, om inte annat till plockmat eller en buffé
 
 
 
Focaccia med soltorkad tomat-olja, vitlök och kryddor
1 bröd
 
2 msk olja från en burk soltorkade tomater 
3 dl vatten
½ pkt jäst
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
 
½ dl olja från soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk basilika
½ tsk pizzakrydda
1 krm timjan
 
Värm vattnet till ca 37°C
Rör ut jästen i vattnet
Tillsätt mjöl (spara ½ dl durumvete till utbakningen) och olja, arbeta ihop till en deg
Knåda degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand
Låt degen jäsa ca 1h
Ta upp degen och knåda den smidig i resterande durumvetemjöl, se till att ytan på degen täcks med mjölet
Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa ca 30 min eller till dubbel tjocklek
 
Värm ugnen till 200°C
Pressa vitlöksklyftan i oljan, tillsätt kryddorna och saltet, blanda ordentligt
När degen har jäst färdigt gör fördjupningar i den med fingrar, knogar eller skaftet på en träslev
Pensla hela focaccian med kryddoljan, ända ut i kanterna och se till att det rinner ner i alla groparna
Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min tills den har fått fin färg
 
 
 
Foto: NyTinat

Kommentarer:

1 michaela- mamma till tre 💗:

mmm! det är ju så gott!

2 Ann Sofi Matsafari:

superläckert:) Vill ha!

3 Leila:

Härlig struktur på brödet du fått, ser fantastiskt luftigt och gott ut!
//Leila

4 Robex Lundgren:

såg härligt ut

Kommentera här: