Saffranspannkaka med salmbärssylt

 
 
 
Min kollega Johanna var på Gotland i höstas och tog med sig världens bästa present till mig - Salmbärssylt! I resten av Sverige är Salmbär även känt som Blåhallon, och en snabb googling säger mig att de växer vilt i Uppland, så nästa sommar kanske det blir en exkursion!
Jag har ätit Salmbärssylt en enda gång tidigare och är helt kär. Smaken är som en blandning av hallon-, blåbär- och björnbärssylt.

Hur som helst så finns det en rätt man måste äta salmbärssylt till och det är den gotländska saffranspannkakan. Det är som en blandning mellan ugnspannkaka och en rispudding och jag vet inte om den egentligen ska klassas som fika eller efterrätt än som middag, men middag blev det denna gången.
 
 
Saffranspannkaka
6-10 port (beroende på om den serveras som mat eller efterrätt)
 
1 kg färdigkokt risgröt (2 plastkorvar)
3 ägg
2 msk strösocker
1 paket saffran
½ tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 dl sötmandel (med skal eller utan om man inte vill ha bruna prickar i pannkakan, jag körde med skal)
sylt och vispad grädde till servering
hittar man inte salmbärssylt är hallon- eller drottningsylt ett bra alternativ
 
Sätt ugnen på 200°C
Mortla saffran tillsammans med sockret
Blanda ägg, saffranssocker, vaniljsocker och salt i en bunke
Rör ner risgröten och blanda till en jämn smet
Hacka sötmandeln och blanda ner den i smeten
Häll smeten i en ugnsfast form med eller utan bakplåtspapper (jag hade papper för att diska mindre)
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min
 
Foto: NyTinat
 
Ugnsform från LeCreuset länk
 
Gräddskålen är en muffinsform från IB Laursen länk

Kommentera här: