TBT: Gulasch

 
 
Jag hakar på trenden med Throwback Thursday och puschar lite för världens godaste gulaschgryta!
Jag hade nästan glömt bort det här receptet som gjorde sitt intåg i mitt liv för nästan exakt 4 år sedan, men härom veckan hittade jag billig högrev på Willy's och blev toksugen på Gulasch
Så här i hösttider fullkomligt avgudar jag långkoken som kan stå och puttra hela söndagseftermiddagen och som man sedan får avnjuta i mysmörkret!
 
 
Gulaschgryta
4-5 pers

500 g nötkött (tex grytbitar, högrev etc)
2 gula lökar
3 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 förp (400-500g) krossade eller passerade tomater
1 köttbuljongtärning (jag använder alltid Knorr Fond du Chef Beef)
1 tsk hel kummin
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
3 morötter
3 potatisar
1 palsternacka
1 burk kidneybönor
2 paprikor (gärna olika färger)
1-2 krm cayennepeppar (kan uteslutas)
salt och peppar
 
 
Skär nötköttet i bitar ca 3x3 cm och bryn i en rymlig gryta, salta och peppra
Skala och klyfta löken, hacka vitlöken
Kärna ur paprikorna och skär dem i grova bitar och skölj kidneybönorna
Lägg alla grönsaker utom bönorna i grytan tillsammans med köttet
Tillsätt vatten, paprikapulver, buljongtärning, tomatpuré och krossade tomater
Stöt kumminfröna lätt i en mortel och tillsätt dem i grytan och rör om ordentligt
Skala morötterna och palsternackan och skär dem i bitar/skivor
Blanda ner rotfruktsbitarna i grytan och låt grytan koka på svag värme under lock 1-2 timmar tills köttet känns mört.
Tillsätt kidneybönor de sista 10 minuterna av kokningen

Denna gång serverades grytan med ris, men man tar vad man gillar!
 
Foto: NyTinat
 
Äger du inte en gjutjärnsgryta så köp en, det är världens bästa kökspryl! Inspiration hittar du här

Kommentera här: