Eriks födelsedagstårta 2015

 
 
Jag känner att Eriks födelsedagstårtor nästan borde få en egen kategori, för de blir alltid otroligt fantasifulla skapelser. Årets tårta blev en blandning av allt det godaste gott - kladdkaka, pinocciotårta, färska bär, nötter och dajm!
Planen var att göra två tunna pinocciobottnar och en tunn kladdkakebotten för att den inte skulle bli så mäktig (vi var trots allt bara 4 personer på firandet). Resultatet blev istället en mastodonthög tårta av kolossala proportioner! Kan ha haft att göra med att jag ville testa min nya höga springform som bara är runt 20 cm i diameter, så det blev små men höga bottnar, men fruktansvärt god tårta blev det!
 
Eriks födelsedagstårta 2015
ca 8 bitar
 
Kladdkakebotten:
100g smör eller margarin
100g mörk choklad
2 ägg
1 dl socker
1¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Pinocciobottnar:
100g smör
1 dl socker
2 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
¾ mjölk 
Marängsmet:
2 äggvitor
1½ dl socker
25 g hackade hasselnötter
 
Fyllning
3 dl vispgrädde
200g (eller mer beroende på smak) färska hallon
Dajmkulor eller hackad dajm
 
Sätt ugnen på 200°C
 
Börja med kladdkakebotten: 
Smält smöret i en kastrull, ta från värmen
Hacka chokladen och rör ner den i smöret, rör tills chokladen smält
Rör ägg och socker pösigt, sikta i mjölet och bakpulvret
Tillsätt chokladsmör-blandningen och blanda ordentligt
Häll upp smeten i en springform klädd med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min (känn med en sticka när det är önskad kladdighet)
 
Fortsätt med pinocciobottnarna:
Separera äggulor och äggvitor
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en styv marängsmet
Smält smöret, och låt det svalna
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt
Sikta i de torra ingredienserna, blanda och tillsätt sedan smör och mjölk, lite i taget.
 
Häll hälften av sockerkakssmeten i en springform, täck med hälften av marängsmeten och strö över hälften av de hackade hasselnötterna
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min
Upprepa med resterande smet (om du inte har turen att ha två formar vill säga)
 
 
 
Låt alla bottnar svalna ordentligt innan tårtan läggs ihop (jag gjorde mina dagen innan)
Vispa grädden till en icke-rinnig konsistens (ganska hårt vispad alltså, väldigt nära smörgränsen blev det för mig)
Bred hälften av grädden ovanpå kladdkakebotten, strö över rikligt med färska hallon
Lägg en av pinocciobottnarna ovanpå
Bred resten av grädden ovan på pinocciobotten och strö över dajmkulor eller hackad dajm
Placera den sista pinocciobotten ovanpå och håll tummarna för att inget rasar
 
 
 
 
Luta dig tillbaka och njut av spektaklet när tårtan ska skäras upp!
 
 
Foto: NyTinat
 
 
 

Kommentarer:

1 Elina:

Ett ord: JA.

2 Robex Lundgren:

mums

Kommentera här: