Star Wars choklad till May the fourth

 
 
Insåg att på måndag är det fjärde maj och därmed internationella Star Wars dagen (May the fourth be with you) och vad passar väl bättre än Star Wars-formad choklad att fira med?
De här pralinerna gjorde jag när vi hade avskedsfest för en Star Wars-besatt kollega i vintras och de blev en given succé!
Formarna hittade jag på Coolstuff (direktlänk här) för drygt ett år sedan (skrev om dem i det här inlägget) och de kom väl till pass.
 
Pralinerna var relativt lätta att göra om man bara är lite organiserad och låter det ta tid.
Han Solosarna var allra lättast för dem fyllde jag bara de små delarna av formen med smält Marabou Daim och ställde formen i frysen för att stelna. Darth Vader var lite krångligare, eftersom de pralinerna hade fyllning men det gick smidigt om jag växlade mellan Han Solo och Vader så att varje gång ett delmoment Vader ställdes i frysen på stelning så var Solo-formen frusen och redo för mer choklad.
 
Receptet på Darth Vader huvudena är baserat på mitt Baci-recept. Jag ville ha riktigt mörk choklad på utsidan och fyllningen med nötter passade bra både smakmässigt och för att Vader är lite "nutty".
 
 
 
Nutty Vaders
 
Utsida
200g mörk choklad (ca 70%)
 
Fyllning
250g nougat
50g mörk choklad
200g hackade rostade hasselnötter
 
Proceduren är lite pillig innan man har fått in snitsen så se till att ha gott om tid och lugn och ro i köket.
Smält den mörka chokladen försiktigt och häll en klick i varje form. Formen behöver inte fyllas, överskottet ska ändå ut igen.
Dunka formen i bordet så eventuella luftbubblor försvinner (de förstör detaljerna som ni ser på bilderna).
Använd en sked eller en pensel för att täcka hela insidan av varje form och sedan en sked för att ta bort eventuellt överskott som samlas i botten på varje form, det ska inte bli en klump mörk choklad utan ett skal.
Ställ formen i frysen några minuter tills den stelnat.
 
Blanda under tiden ihop fyllningen genom att smälta nougat och choklad och blanda i rostade nötter. Fyllningen ska vara mjuk nog att arbera med men inte så varm att den smälter chokladskalet.
Ta ut formen ur frysen och fyll varje hålrum med fyllningen, lämna några mm högst upp för att gjuta ett "lock"
Ställ formen i frysen tills fyllningen stelnat, det tar lite längre tid än skalet.
Ta ut formen ur frysen och fyll resterande plats med mörk choklad så det bildas ett lock. Släta till ytan med en palettkniv eller annat redskap.
Ställ formen i frysen några minuter tills allt stelnat
 
Tryck försiktigt ut de färdiga pralinerna och förvara dem i en burk. Jag ställde min burk i frysen medans jag gjorde fler praliner utifall att någon inte var helt stelnad än.
Sedan är det bara att upprepa tills ingredienserna tar slut.
Som sagt så var det smidigt att växla til Han Solo formen i alla Vaders fryssteg.
 
 
 
 
Han Solo in Daim
 
Jag tyckte Marabou Daim passade riktigt bra till den här, men man tar det man gillar.
 
Smält 200g Marabou Daim och fyll de små delarna av formen. Dunka formen i bordet flera gånger för att bli av med luftbubblor. Släta till ytan med en palettkniv eller annat redskap.
Ställ formen i frysen några minuter tills chokladen stelnat.
Tryck ut de färdiga chokladbitarna ur fromen och förvara i en burk (jag hade min i frysen som sagt)
Upprepa tills chokladen är slut.
 
 
Foto: NyTinat
 

Kommentarer:

1 AngelicasVärld:

MEn va grymt!! Visade sonen bilderna å han vart helt till sig - MAMMA sånna här MÅSTE vi göra!

Kommentera här: