Chokladkakor

Egentligen kanske det här inlägget borde hetat choklad-choklad-choklad-kakor, eller något liknande. Det var i alla fall länge sedan jag bakade något så här chokladigt! Troligen är det väl PMS på gång, för jag har inte haft annat än choklad i tankarna på flera dagar...
Från början var det tänkt att de här kakorna skulle vara spritskransar, men när det kom till spritsningen så blev det tvärstopp, kanske är det så att man måste ha en speciell kaksprits eller så var degen helt enkelt för hård.
Det blev till att skrapa ur degen ur spritspåsen igen och fundera på alternativa sätt att baka ut kakorna.
Då kom idén med enkla runda chokladkakor med lite ringlad choklad på!



Till 32 kakor behövs

225 g smör eller margarin
1½ dl socker
1 dl kakao
2 äggulor
4-4½ dl vetemjöl

ca 6-8 rutor choklad av valfri kakaohalt 


Gör så här

Sätt ugnen på 175°C
Rör fett, socker och kakao till en jämn massa
Tillsätt äggulor och mjöl, arbeta ihop till en deg (ganska kladdig)
Dela degen i 32 delar: Dela degen i 2 delar, varje del i 2 delar och sedan ytterligare en gång i 2 delar (förlåt för den invecklade beskrivningen).
Rulla varje del till en liten längd och dela den i 4 delar
Rulla varje liten del till en liten boll och platta till den i handflatan (ca 5 mm tjock, inte så noga)
Lägg plattorna på en plåt med bakplåtspapper, de kan ligga ca 20 st/plåt, de flyter inte ut nämnvärt.
Grädda mitt i ugnen 10-15 min (svårt att se när de är klara, men ta ut dem och låt dem svalna lite - är de för mjuka i mitten får de åka in en stund till)
Låt kakorna svalna innan de dekoreras

Dekorering

Smält chokladen i ett vattenbad (alternativt micro)
Gör en strut av bakplåtspapper (ta det du gräddade kakorna på så slipper man slösa)
Häll chokladen i struten och spritsa ut valfritt mönster på kakorna
Låt chokladen stelna och förvara sedan kakorna torrt och svalt.

Visa fler inlägg