Gulasch



I lördags hade vi mina föräldrar på besök och fick hjälp att sätta upp en ny lampa i köket, så nu har vi härligt mycket ljus som till och med lyser upp köksbänken under snedtaket!

Sedan det eviga - vad ska man bjuda på? Mamma föreslog att de bunde bjuda på restaurang eller liknande i stan, men jag insisterade på att bjuda på något eget och hemlagat. För när vi är hos dem får vi ju mat morgon-middag-kväll och gärna några fikan däremellan, så då ska man väl som snart 25-årig dotter och 30-årig svärson kunna bjuda på en middag! Att jag sedan tycker att det är otroligt kul att laga mat och bjuda på middag gör ju såklart sitt till.

Valet av middagsrätt blev ett ganska lättlagat långkok, nämligen gulashgryta med kokt potatis.
Vi blev bjudna på samma rätt hemma hos Eriks föräldrar i höstas och jag föll direkt för den otroligt goda och värmande grytan som räcker till många. Och även om den får koka en bra stund på spisen så sköter den sig nästan själv! Det allra bästa är också att den vinner på ett dygns lagring och därför kan tillagas dagen innan!

Originalreceptet har jag (genom Eriks föräldrar) hittat på COOP, men jag har lagt till lite bönor och rotfrukter eftersom jag inspirerades av en gulaschsoppa som vi åt under en weekend i Polen nyligen.


Gulaschgryta
4-5 pers

500 g nötkött (jag använde grytbitar)
2 gula lökar
3 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 burk skalade hela tomater à 400g (det går bra med krossade eller passerade också, men de hela smakar mer)
1 köttbuljongtärning
1 tsk hel kummin
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
3 morötter
1 palsternacka
1 burk kidneybönor
2 paprikor (gärna olika färger)
1-2 krm cayennepeppar (kan uteslutas)
salt och peppar


Skär nötköttet i bitar ca 3x3 cm och bryn i en rymlig gryta, salta och peppra
Skala och skiva löken, ta upp kötter ur grytan och stek löken mjuk tillsammans med pressad vitlök
Häll tillbaka köttet i grytan och tillsätt vatten, paprikapulver, buljongtärning, tomatpuré och tomater med spad
Stöt kumminfröna lätt i en mortel och tillsätt dem i grytan och rör om ordentligt
Skala morötterna och palsternackan och skär dem i bitar/skivor (ta bort mittstocken på palsternackan!)
Blanda ner rotfruktsbitarna i grytan och låt grytan koka på svag värme under lock 1-2 timmar tills köttet känns mört.
Kärna ur paprikorna och skär dem i grova bitar och skölj kidneybönorna
Tillsätt paprika och kidneybönor de sista 5-10 minuterna av kokningen (alternativt dagen efter vid uppvärmningen)

Servera med nykokt potatis


Bild lånad av COOP.se och redigerad av Tina