Rabarberpaj


Igår företog sig Erik en smärre utgrävningsexkursion i vår fullproppade frys och lyckades hitta flera påsar av sommarens härliga rabarber varpå det hördes ett nöjt utrop från köket: "då kan vi ha rabarberpaj till efterrätt ikväll!"

Paj - särskilt efterrättspajer är något jag aldrig tröttnar på att göra, jag vet inte om det är för att det går så ruggigt fort att göra en smulpaj, är så härligt pilligt och komplicerat att göra en paj med galler, eller för att det helt enkelt är så otroligt gott med en nybakad paj.



Min bästa smuldeg

Jag har experimenterat fram flera olika varianter av smuldeg, men det här receptet är nog det bästa jag har hittat på hittills - degen smälter i munnen tack vare äkta smör och är samtidigt härligt knaprigt tack vare havregrynen

Till en sats behövs

200g smör
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
4 msk socker

Kör ingredienserna till en smulig deg med elvisp eller matberedare (jag kör alltid i min fina Kitchen Aid)



Rabarberpaj
ca 8 pers

1 sats smuldeg, enligt ovan

300-500 g rabarber
1 dl socker (1½ om rabarberna är väldigt sura eller om man vill ha sötare paj)
1,5 msk potatismjöl


Häll rabarberna i en ugnsfast form/pajform
Blanda socker och potatismjöl
Strö blandningen jämnt över rabarberna och rör om lite

Täck med smuldegen och grädda mitt i ugnen 20-25 min på 225°C.
Låt svalna något och servera sedan med vaniljsås eller min absoluta favorit - iskall vaniljglass.




Foto: NyTinat