HasselbackspotatisHösten börjar närma sig med allt kortare dagsljus, regn och rusk. Jag är absolut ingen höstmänniska. Visst, jag kan gilla känslan av att krypa upp i soffan med tjocka kläder och njuta av en kopp varm choklad och en bok till skenet av levande ljus och höra en riktig höststorm vina utanför fönstren. Men min optimala värld skulle ändå bestå av 2 veckor höst 1-2 mån vargavinter som sedan smälter bort på ett dygn eller två och efterlämnar 2 veckor vår, följt av 9-10 månader underbar sommar!
Jag tror det är ljuset som gör det - jag har egentligen inget emot kyla, regn och rusk, det är ju bara stanna hemma eller dra på sig ordentliga kläder så går det fint. Nej, det är det evinnerliga mörkret - att det är mörkt när man går upp, skymning resten av dagen och mörkt igen när man går hem från jobbet!

För att ändå får ut mesta möjliga av hösten och vintern brukar jag laga mat - grytor, soppor och annat värmande, gärna i ugnen så köket fylls med värme och väldoft.
Härom helgen blev det Hasselbackspotatis från Vår Kokbok, det är väl egentligen inte någon utpräglad höstmat - den passar lika fint till sommarens grillkväll. Men just det metodiska skivandet och doften och värmen från ugnen fick det att kännas lite höstlikt.


Hasselbackspotatis
Ca 2-3 pers

ca 200-300g potatis, försök hitta jämnstora knölar
smör eller olja
ströbröd
flingsalt

Skala potatisarna, skåra dem nästan helt igenom i ca 3 mm tjocka skivor
Vänd potatisarna i olja eller smält smör och lägg dem med skivade sidan uppåt i en ugnsform
Strö över ströbröd
Baka mitt i ugnen i ca 45 min
Strö över lite flingsalt när de är klaraFoto: Tina
Visa fler inlägg