Plommonpaj

 


Varje år får vi en enorm skörd plommon från plommonträden på gården, och trots att vi är fem hushåll som delar på dem så får vi alltid minst 5-10 kg bara till mig och Erik att dela på.
Det mesta fryser vi in och använder under resten av vintern till att bland annat koka plommonkräm, men den här gången blev det en fin smulpaj på färska plommon.

Receptet på smulpaj är ungefär samma som jag alltid använder, det som man hittar i Vår Kokbok, men för en gångs skull har jag bara använt vetemjöl istället för min vanliga havregryns-smuldeg.

Plommonsmulpaj

8 bitar

500 g plommon (urkärnade)
½ dl socker
1½ msk potatismjöl

150 g smör
4 msk socker
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225°C
Rör ihop smuldegen
Skär plommonen i mindre bitar, blanda dem med socker och potatismjöl
Lägg plommonfyllningen i en pajform (eller fördela dem i 8 portionsformar)
Fördela smuldegen ovanpå fyllningen
Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min


Foto: NyTinat