Ugnspannkaka

 


Pannkakor och ugnspannkaka är en av få saker jag minns som ätliga eller rentav goda i skolmatsalen när jag var liten. Även om de var värmda i värmeskåp så halva pannkakan var mjuksladdrig och andra halvan torrseg så var det en rätt som var svår att misslyckas med.


Nuförtiden är pannkaka, plättar och våfflor är nästan stapelvara i vårt kök - det är något nästan barnsligt comfort-food-aktigt över dessa platta bitar av ägg mjöl och mjölk!
Den senaste upptäckten är ugnspannkaka! Så mycket enklare att laga än vanlig pannakaka och så där härligt mastig, seg och sedan lite kladdig i mitten.


Ugnspannkaka


4 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
½-1 tsk salt


Sätt ugnen på 200°C
Värm upp en djup plåt (långpanna) samtidigt med ugnen


Vispa samman pannkakssmeten
När ugnen är varm - ta ut den heta plåten, smält en smörklick i den och dra runt smöret ordentligt i botten
Häll i pannkakssmeten och grädda ca 30 min


Servera klassiskt med sylt och vispad grädde eller testa att byta ut grädden mot keso eller kesella och sylten mot färska bär.


Foto: NyTinat