Fyllda veteflätor

Sist jag bakade bullar blev jag så otroligt trött på att göra knutar! Det är roligt de första 20 st men sedan blir det tradigt och kladdigt. Så istället gjorde jag en latvariant och flätade ihop de sista 7 remsorna till vetelängder - en trefläta och en fyrfläta.
Eftersom flätan delar sig där det är fyllning ser det himla komplicerat ut och blir en fin gåbort-present inslagen i lite celofan! Om man inte har en hungrig gottegris hemma som kan klämma en längd per kväll vill säga...
Fyllda vetelängder
Jag gjorde som sagt de här med resterna av en bulldeg, men receptet nedan gäller för en hel sats så får man välja hur man bakar ut dem!
Vetedeg (samma som står på baksidan av varenda mjölpaket)
150 g rumsvarmt (mjukt) smör
5 dl mjölk
50 g jäst (eller en påse torrjäst)
1 dl strösocker
½ tsk salt
800 g (~14 dl) Vetemjöl
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1½ msk malen kanel
eller
1½ msk vaniljsocker
eller
2 tsk malen kardemumma
Pensling
1 ägg
1 msk vatten
Pärlsocker
Smula jästen i en bunke
Strö över salt och socker
Värm mjölken till 37-40 grader (den svalnar lite av bunken så jag brukar sikta på lite varmare temperatur)
Häll mjölken över jästen och rör tills allt har löst sig
Tillsätt smöret i små klumpar
Tillsätt vetemjölet och knåda (helst i maskin) till en smidig deg
Låt degen jäsa i bunken ca 30 min
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig igen
Kavla ut degen till en stor rektangel
Bre smöret på halva rektangeln
Blanda socker med valfri smaksättning och strö över smöret
Vik resten av degen över deghalvan med fyllning
Knutar:
Skär remsor ca 2 cm breda och snurra dem till knutar, lägg på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa i 1h
Pensla med ägget uppvispat med vattnet och strö över pärlsocker
Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 8-10 min
Flätor av överbliven deg:
Ta de sista remsorna och fläta ihop dem till längder, lägg på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa ca 1h
Pensla med ägget uppvispat med vattnet och strö över pärlsocker
Grädda i nedre delen av ugnen på 200°C i ca 20 min
Foto: NyTinat