Nymålade svarta möbler!

När vi flyttade in i vår nuvarande lägenhet föll det sig så att vi köpte en hel del bokhyllor och annat i nyansen mörkbrunt (läs rödbrun/körsbär) för att matcha den så oxblodsfärgade gamla soffgruppen, sofbordet och TV-möbeln. Det kändes som en bra idé då, men efter fem år så har soffan blivit utbytt till en gråsvart modern pjäs, och eftersom vi ska flytta till nyare och lägenhet snart så behöver resten av möblerna moderniseras.
Jag har letat i drygt ett år efter ett nytt soffbord som matchar soffan bättre men utan att hitta rätt. Erik och jag gillar glasbordet - det är rätt storlek och höjd, det är bara färgen som är fel. Samma sak med de små Billy-bokhyllorna - det är ju inget fel på dem bara lite fula! Så frågan var om vi skulle orka bege oss till IKEA och köpa nya möbler eller försöka rädda de befintliga.
Lösningen blev att vi testade att måla om soffbordet för att se om det var någon idé att måla om möbler själva.
 
Ute hos Uppsala Färg införskaffades ½L av Beckers Symfoni Akrylat Lackfärg i nyansen halvmatt svart och en roller för möbler som gör att ytan ser lackad ut istället för målad.
Så här i efterhand hade en pensel varit bra för att komma åt i hörnen och skarvarna, men det löste sig med en gammal uttjänt ögonskuggepensel.
 
 
Jag skrapade rent och tvättade noga, egentligen ska man väl ha målartvätt och grundmåla, men det orkade jag helt enkelt inte, men färgen verkar hålla i ändå.
Sedan målade jag första lagret, lät det torka ca 6h innan lager nr 2. Bordet fick torka helt över natten och sedan var det som nytt!
Rollern gjorde verkligen att det blev en fin slät yta istället för penseldrag.
 
 
Såklart kunde vi inte sluta där, massor med färg kvar i burken och rejält blodad tand. Så nu i helgen fick kökspallen en omgång. Vi hade en obehandlad Bekväm pall från IKEA i köket och den såg lite skruttig ut efter några år på nacken så den fick bli svart. I det här fallet var jag lite extra noga och skruvade isär pallen och målade varje del för sig (jag avskyr när man ser tjocka lager av färg i hörn och skarvar och inkletat i skruvarna. Pallen torkade ännu fortare än bordet så efter 10 timmar hade vi en hanteringstorr pall som hade fått två lager svart färg och ser mycket stilig ut! (Notera det gräsliga golvet och köksluckorna i bakgrunden, längtar så in i norden efter mitt, förlåt vårt, nya svart-vita kök!!)
 
 
 
 
Och när man ändå målar en pall så kan man ju passa på att måla lite till, eller hur? Framförallt om men har bänt upp locket på färgburken så det inte kommer att gå att stänga ordentligt igen.
Den lilla Billy-hyllan där jag förvarar mina kokböcker och som telefonen står på behövde lite omtanke, så kludd kludd kludd 10h senare - ny bokhylla.
 
 
 
I samma veva fick ett litet Lack-bord i arbetsrummet en omgång också och blev mycket snyggare i svart än i bokfanér!
 
Så sammanfattningsvis, vad sparade vi på det här?
Kostnaden för samma möbler, men i svart på IKEA hade gått på 149:- (pallen) + 395:- (lilla bokhyllan) + 49:- (LACK bord) = 593:-
Då inte inräknat att ett nytt soffbord hos IKEA hade gått på mellan 300 och 2000kr! Dessutom krånglet att fixa skjuts till och från IKEA eftersom vi inte har bil och att bli av med de befintliga möblerna på Blocket eller soptippen.
 
Istället lade vi ca en halv helgs jobb (varav det mesta var torktid och att cykla iväg för att handla färgen), en halv liter färg. Totalkostnad ca 250kr för färg och material. Resultatet blev fyra nya möbler och två väldigt nöjda möbelägare!
 
 
Foto: NyTinat