Pulled pork

 
 
Här i Uppsala, nära mitt jobb, finns det en restaurang som serverar "grottmat" och deras absolut godaste rätt (på den stående menyn) är pulled pork! Jag är helt lyrisk över den, det är så himla gott!
Såklart måste jag ju testa att göra egen och introducera Erik till detta underbart goda fenomen, så vi köpte hem fläskkarré, lök och BBQ-sås, väntade tålmodigt på att långkoket skulle bli klart och slevade sedan upp mört saftigt kött i hamburgerbröd. Och resultatet? Njä, gott blev det absolut, men inte i närheten av så gott som restaurengens är. Jag tror det som stör mig är att pulled pork är sött; jag vet att det ska vara så, men jag vill ha salt mat, inte söt. I övrigt blev det en kanonmiddag med mycket kött, grönsaker och tillbehör.
Nu är jag på jakt efter ett osötat recept på pulled pork, så om någon där ute har ett snälla tipsa mig!
 
 
 
 
 
Pulled pork
4-6 pers
 
1½ kg Fläskkarré, benfri
2 gula lökar
1 hel vitlök
Salt & Peppar
 
1 flaska (ca 250ml) BBQ sås, inte glaze
 
Tillbehör
Småfrallor eller hamburgerbröd att servera i
Creme fraiche
Salsa
Valfria grönsaker, vi hade sallad, gurka, tomat och majs
 
Sätt ugnen på 125°C och ta fram en stekgryta som tål ugn
Skär fläskkarrén i hanterbara bitar, ca 3 st
Krydda med salt och peppar och bryn runt om, gärna direkt i stekgrytan
Skala löken och skär den i grova klyftor
Skala vitlöken
Lägg lök och vitlök i grytan tillsammans med köttet och täck med BBQ sås och nån dl vatten
Sätt på locket på grytan och ställ den i ugnen i ca 5 timmar tills köttet är mört och faller sönder i fibrer när man petar på det
Ta ut grytan ur ugnen och riv isär köttet med två gafflar så det bildas lagom stora slamsor
Rör tunt så att såsen täcker allt
Servera i bröden toppat med salsa, creme fraiche och grönsaker
 
 
Foto: NyTinat
 
#1 - - Axel:

När jag gör pulled pork så gör jag i en ganska stor gryta. Då klappar jag bara köttet med kryddor, just nu använder jag "stubb´s pork spice rub". Och sen så kryddar jag extra med smoked paprika, chilipeppar och svartpeppar. Klyftar lök och vitlök, lägg det i grytan och karrén ovanpå. Häller ibland på lite fond om jag har det hemma. Annars så är det BBQ sås, lite grillolja och öl. Allt utom ölen hamnar "på" köttet. Sedan kör jag det i ugnen i 6-8 timmar på 140°C. Om du vill balansera sötman så tar du ett lite beskare öl, själv använder jag främst en oatmeal-stout. Men det funkar lika bra med en vanlig stout.