Småkakor med äppelmos

 
 
 
 
 
 
Såhär på hösten verkar det stora problemet vara hur man gör av med all frukt man får i trädgården. Som "tur" är bor vi ju i lägenhet så vi har inte riktigt det problemet, förutom de gigantiska plommonträden på gården av vilka vi får sisådär 5 kg plommon av varje år... Men de fryser vi in och kokar plommonkräm på hela vintern (mums!).
Men trots det så dras jag in i höstproduktiviteten att sylta och safta och baka med äpplen och plommon och bär.
Det senaste tillskottet blev småkakor med äppelmos och kanel!
De är nästan lika lätta att göra som vanliga syltkakor eller wienerstänger med äppelmos, men är godast nybakade, för moset gör dem mjuka efter någon dag. Fortfarande goda men jag vill ha frasiga småkakor! Så ska man ha dem till ett bestämt datum är det jättebra att förbereda dem fram till precis innan "lägg äppelmos i varje fördjupning" och sedan grädda dem samma dag. Som en bonus får man ett kök som doftar makalöst gott av äpplen och kanel!
 
 
 
 
Småkakor med äppelmos
ca 25-35 st
 
200 g smör
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
 
äppelmos
1 tsk kanel + 3 msk råsocker (eller strösocker) att rulla i
 
Sätt ugnen på 200°C
Blanda ihop ingredienserna till degen
Blanda kanel och socker på ett fat eller i en liten skål
Dela degen i små bollar (kakorna flyter inte ut mycket, så storleken på bollen blir ungefär storleken på kakan)
Rulla varje boll i kanel- och sockerblandningen
Lägg bollarna på plåt med bakplåtspapper
Gör en grop i varje boll med ett finger eller skaftet på en träslev
Lägg äppelmos i varje fördjupning
Grädda mitt i ugnen ca 8-12 min tills kakorna har fått fin färg
 
 
Foto: NyTinat