Hittade den här bilden på kakor jag gjorde till min födelsedag förra året och kom på att jag inte har skrivit något om den. Inspirationen till de här chokladkakorna hittade jag i Martha Stewarts app Cookies och de består av chokladkake-deg med grovhackade mandlar som alltihop rullas i florsocker och strösocker, vilket gör att de får en fin krakelerad yta. Men eftersom det är ett amerikanskt recept så höftade jag ihop ett eget, lite mindre krångligt.
Personligen tyckte jag att de blev lite väl söta med allt socker på utsidan, men jag antar att det är så amerikanska kakor ska vara.
Krakelerade chokladkakor med mandlar
Ca 20-30st
20 g sötmandel
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
3/4 dl socker
1/2 krm salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
Florsocker och strösocker till dekoration
Sätt ugnen på 175°C
Grovhacka mandlarna
Rör smör och socker fluffigt
Tillsätt resterande ingredienser och blanda ihop till en deg
Dela degen i lagom stora delar och rulla till kulor
Rulla varje kula först i strösocker, sedan i florsocker
Lägg på plåt med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen ca 15 min
Foto: NyTinat
Söta i dubbel bemärkelse. Både i smak och utseende!